Суспільство (відео)

Бюджетні баталії Чернігова: про що йдеться в ухвалі Верховного Суду України (Відео)

Верховний Суд України ухвалив рішення стосовно «бюджетної» справи Чернігова: в рішенні йдеться про часткове задоволення касаційної скарги Чернігівської міської ради, згідно з ним, наразі ця справа направлена на повторний розгляд судом першої інстанції.

Представники Чернігівської міськради уже встигли охрестити цю справу «відновленням прав на місцеве самоврядування».

«29 лютого 2024 року Верховний Суд ухвалив рішення, яким скасував рішення першої та другої інстанції, які визначали, що бюджетом громади мають розпоряджатися не обрані депутати ЧМР, а один із Києва призначений чиновник», — в. о. чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Утім, на думку активіста та правозахисника Олександра Гашпара, представникам Чернігівської міськради не варто поспішати «радіти» примарній перемозі в цій справі, адже в рішенні суду не йдеться про згадане вище визнання законності повноважень жодної зі сторін у питаннях розподілу бюджету міста. В ухвалі суд постановив, що під час попередніх розглядів були допущені процесуальні порушення та скерував справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

 «Насправді Верховний Суд не розглядав справу по суті і навіть не досліджував питання, хто має затверджувати та змінювати місцевий бюджет: депутати міської ради чи міська військова адміністрація. Верховний Суд дійсно скасував рішення першої та апеляційної інстанції, але виключно через допущені процесуальні порушення.

Тож тепер справа направлена повторно до суду першої інстанції. І не факт, що рішення буде прийнято на користь Чернігівської міської ради», – коментує ситуацію на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook правозахисник.

Водночас начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський зазначає, що у скарзі міськради було два пункти. І якщо один із них, тобто повторний розгляд справи судом першої інстанції, був задоволений, то от другий, про визнання права Чернігівської міськради затверджувати та вносити зміни в бюджет, суд не задовольнив.

«Верховний Суд частково задовольнив вимоги міської ради. Я хочу наголосити, що було дві вимоги в касаційній скарзі, яку міська рада направила до Верховного Суду: перша і головна – це відмовити військовій адміністрації в позові до міської ради. Тобто вони вказують на те, що міська військова адміністрація не має законних підстав вимагати від ЧМР розподілу повноважень.

Верховний Суд відмовив у задоволенні цього пункту, таким чином вказав, що наші вимоги законні», — начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

Тож аналізуючи всі вищезазначені факти, можна зробити висновок, що насправді говорити про «перемогу» Чернігівської міської ради дійсно зарано, адже попереду – нові слухання в цій справі, логічно, що й нові рішення.

«Законодавство вимагає того, аби воно було проведено до логічного завершення. Цей судовий спір має бути завершено.

Знову будуть слухання. Ми не сумніваємось у рішеннях, оскільки всі чудово розуміють, що наші вимоги цілком законні. Це визнала навіть міська рада, адже наразі ми працюємо, і співпраця нормальна та результативна», — начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

Нагадаємо, у квітні 2023 року представники Чернігівської міської військової адміністрації подали позов до суду щодо скасування рішення сесії Чернігівської міськради стосовно змін до міського бюджету від 30 березня 2023 року. 22 червня Чернігівський окружний адміністративний суд повністю задовольнив позов Чернігівської МВА до міськради.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button