Суспільство (відео)

Особливий дух «Седнівської осені» (Відео)

«Відомі художники, письменники та митці з різних куточків України вже традиційно з настанням осені зібралися у колишній садибі чернігівського полковника Якова Лизогуба на 14-те за ліком Всеукраїнське літературне-мистецьке свято «Седнівська осінь»,журналіст Альона Макаренко.

Цьогорічний фестиваль присвячений 100-річчю Української революції і відкривали його по-особливому – презентацією нового пам’ятника українському Лірнику біля дерев’яної Георгіївської церкви.

«Коли ми готувалися до цього свята, ми думали, що б такого зробити, якусь подію, пам’ятник. І прийшли до думки створити пам’ятник українському лірнику, який так шанувався у народі. І ми звернулися до нашого молодого дипломанта Андрія Сладкевича, який взявся за цю тему, він його розробив, це його дипломна робота»,розповів професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Володимир Чепелик.

Численних гостей свята садиба гостинно зустрічає алеєю художників, народних умільців та митців. Чернігівка Ярина вміло рекламує глечик й тарілки, виготовлені майстрами з Донбасу. Зокрема гончарами Слов’янська, які не змогли приїхати самі, бо відновлюються після війни. (00000-00051)

«Це екологічно-чистий посуд, нічим не оброблений, обдатий димом у печі»,продавчиня Ярина.

Особливого колориту фестивалю додають виставки територіальних громад краю. Тут є все – ошатні прикрашені рушниками та іконами сільські імпровізовані хатини, різноманітні смаколики за традиційним українськими рецептами, ба навіть власний Голівуд зі знімальним майданчиком, неперевершеними акторами і диво-технікою.

Поряд у невеликому казані на 250 літрів, як називають його самі ж кухарі – за сумісництвом працівники Чернігівської центральної районної лікарні – кипить запашний куліш за спеціальним рецептом.

«Туди пшона 20 кілограм та сальця відра три піджарити з м’ясом. Цибульки, щоб пахло добре, перчику, солі і куліш готовий»,розказує про секретні інгредієнти заступник головного лікаря Чернігівської центральної районної лікарні Володимир Чубич.

Грошей за свою страву кулінари не беруть, всіх охочих пригощають безкоштовно, аби залишити по собі не лише приємний післясмак, але й спогади.

«Ви знаєте, хто тут побував хоч раз, той хоче ще і ще – це як наркотик. Седнів це взагалі таке місце, яке притягує. Це зближає людей, робить їх добрішими, ми спілкуємось, ми бачимо всіх, кого не бачили давно, можливо, один раз в рік зустрічаємося на цій виставці», — заступник головного лікаря Чернігівської центральної районної лікарні Володимир Чубич.

Протягом дня відвідувачів фестивалю також розважають екскурсіями історичними місцями Седнева та Седнівською ГЕС із відвіданням Музею енергетики Чернігівщини, концертними виступами творчих колективів, розіграшем лотереї та різноманітними конкурсами.

Ще статті по темі

Back to top button