Суспільство (відео)

Чарівні ложки та власний приклад: поради вихователя з півстолітнім досвідом (Відео)

Тетяна Іванівна з сумом оглядає групу та дитячий майданчик, де вона виховувала дітей 50 років. Згадує, коли прийшла працювати до садочка, то його тільки відкрили. Тут майже нічого не було. Все робили власними силами.

«Отут кущі були, отак кущі були, пісочниця і все. А тоді в мене було по 52 дітей і питаю: Ну, як дітям гратися? І ми все зробили. Веранду теж побудували батьки. А ото візерунок на майданчику – це архітектор міста//(0154-0158) нам намалювала. Хлопчику її вже десь під сорок», — вихователь ДНЗ № 36 «Дивограй» Тетяна Кужельна.

Тепер Тетяна Іванівна – пенсіонерка, а до садочка приходить тільки в гості. Керівник закладу характеризує колегу як найдосвідченішого вихователя. Хоч сама вона родом із Коропа, та виховала вже не одне покоління чернігівців.

«Я керівник саме оцього закладу вже 13 років, вже кілька випусків було за мене. У Тетяни Іванівни випускники зараз заслужені лікарі, професори, бізнесмени, учасники бойових дій, вони приходили її вітати», — завідувач ДНЗ №36, «Дивограй» Тетяна Ярмоленко.

Тетяна Кужельна розповідає, що стати вихователем її підштовхнула доля. Ще в дитинстві вона любила розважати сусідських дітей. За час роботи Тетяна Іванівна здобула чимало звань і нагород. Їй пропонували викладати в університеті та стати завідувачем. Але зі своєї групи жінка не йшла, бо не могла жити без дітлахів.

«Чого мене памятають з усіх випусків діти? Тому що діти відчувають це. Якщо вихователь любить, отже і діти любитимуть. Душа в людини повинна бути. Дитина не любить, щоб на неї кричали, дитина любить ласку», — вихователь ДНЗ № 36 «Дивограй» Тетяна Кужельна.

Тетяна Іванівна постійно ділиться досвідом роботи та вчить на практиці молодих вихователів. Ті, хто з нею починав свою роботу багато років тому, кажуть, що ця жінка вчить не тільки працювати, але дає і життєву мудрість.

«З Тетяною Іванівною ми працювали 50 років у цьому садочку. Вона з дітьми дуже спокійна, я думаю, що робити, всі кричать, у мене повзункова група. А вона каже: а ти спокійненько. Вчила не тільки роботи, а й життєвого досвіду», — вихователь ДНЗ № 36 «Дивограй» Галина Мазко.

«Вона мене всього навчила, починали ми майже з азів. Чим вона сама володіє, те все вона передає своїм колегам. Дуже важко мені було на ранках святкових. Я тушувалася перед батьками. Ну, в неї впевненість така була. Я дивилась на неї, заразилась, можна сказати, і зараз у мене виходить майже як у Тетяни Іванівни», — вихователь ДНЗ № 36 «Дивограй» Людмила Скрипка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розмови про «ЦЕ»: думки чернігівців про статеве виховання

Замість крику вона має власні підходи до дітей. Як приклад, розказує про хлопчика, який погано їв.

«У мене він усе їв. Я питаю: будеш їсти кашу? – Ні, не буду. – Я кажу: ти бачиш, які в нас ложечки красиві? Іди помий своїми ручками, щоб вона чистенька була, і давай. Ти знаєш, яка це чарівна ложечка? І він спокійно все поїв», — вихователь ДНЗ № 36 «Дивограй» Тетяна Кужельна.

«У Тетяни Іванівни діти з трьох років уміють самі вдягатися. Ну, ні в кого немає так, як навчено в Тетяни Іванівни. А найприємніше те, що діти навчені доїдати. У Тетяни Іванівни діти вміють усе», — завідувач ДНЗ №36, «Дивограй» Тетяна Ярмоленко.

Зараз вихователь на пенсії, має двох дітей, чотирьох онуків і одного правнука. Для батьків у неї одна порада.

«Починайте з себе. Дитина бачить, як батьки в сімях, як спілкуються… І кажу, що на дітей ніколи не можна кричати. Тому що крик – це не виховання. Спокійно розібратися», — вихователь ДНЗ № 36 «Дивограй» Тетяна Кужельна.

За час роботи садочок для Тетяни Іванівни став другою родиною. Та через проблеми із зором все ж вирішила піти на пенсію. Колеги кажуть, що все одно запрошуватимуть її на свята та просто в гості. Адже цей досвідчений педагог віддала дітям 58 років, 55 із них – саме дошкільнятам.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button