Суспільство (відео)

Чергова сесія міськради: депутати посварилися через електронні торги (Відео)

41-ша сесія Чернігівської міської ради пройшла без мера, але з суперечками та кількома перервами. Депутати довго не могли дійти згоди у питанні про передачу вільних від забудови земельних ділянок в оренду чернігівським підприємцям. Розбрат внесла правка депутата Ірини Березинець, яка запропонувала впровадити електронні торги за право на оренду земельних ділянок.

«Порядок проведення земельних торгів встановлений земельним кодексом і положенням, що приймалося в 2016 році і не передбачає проведення торгів у системі «Prozorro» або якійсь іншій системі. Там чітко визначено, що відбувається продаж саме на земельних торгах, де мають бути присутні учасники, мають бути представники ЗМІ. Тобто якщо ми внесемо цю правку, то жодних торгів провести не зможемо», — начальник юридичного відділу ЧМР Роман Миколаєнко.

«Я щойно зайшов із телефону і читаю «продаж права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення Вінницька обл., Тростянецький р-н.», так само кожен із нас може знайти це оголошення. Якщо це проводиться не лише по Тернопільській області, а й по інших областях, то це можливо. І ми маємо внести електронні торги і поїхати вивчати досвід», — депутат ЧМР Олександр Тарасовець.

Спершу депутати вирішили дозволити проводити електронні торги в Чернігові. Та з’ясувалося, що законодавство це забороняє. Тому, порадившись, вони повернулися до голосування.

«Прийнято рішення дослідити механізм електронних торгів. Чи є можливість узагалі проводити продаж земель несільськогосподарського призначення через систему «Prozorro» і тому буде окреме протокольне доручення до наступної сесії це питання вивчити управлінню земельних ресурсів», — секретар ЧМР Максим Черненок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головний стадіон Чернігова може стати власністю міста

У результаті тривалих обговорень чернігівські підприємці все ж отримали змогу на конкурсних засадах отримувати в оренду будь-яку вільну від забудови земельну ділянку.

«Непрозорість іде в минуле, хто може сплатити більше і хто представить міській раді, громадськості цікавіший проект розвитку цієї земельної ділянки, він і буде її отримувати. Це і розвиток підприємництва. Тобто якщо раніше деякі підприємства думали, що вони ніколи не зможуть це оформити, то зараз усе це готуватиме міська рада. Це і підготовка землевпорядної документації. І підприємство або інвестор бачитимуть, що в певній зоні – або підприємства, або житловій – є вільна ділянка», — депутат ЧМР («Наш край») Віктор Бистров.

На сесії також затвердили бюджет на реконструкцію мереж зливової каналізації.

«Від вулиці Рокоссовського до проспекту Перемоги. Залишити 100% фінансування з міського бюджету. Саме на суму 4 млн 592 тис. відповідальний за виконання управління ЖКГ та інші суб’єкти господарювання», — начальник управління ЖКГ ЧМР Ярослав Куц.

Також під час сесії депутати ухвалили низку важливих питань, серед яких рішення про готовність прийняти на баланс міста олімпійський комплекс «Чернігів», але остаточне слово з цього приводу – за Кабінетом Міністрів. А от низку проектів із відведення земель узагалі зняли з розгляду через те, що їх ще треба доопрацьовувати.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button