Суспільство (відео)

«Чернігів у війні 2022: голоси очевидців»: презентували книжку про війну на Чернігівщині (Відео)

24 інтерв’ю з жителями Чернігівщини, які пережили окупацію й ізоляцію, вмістили в книжці під назвою «Чернігів у війні 2022: голоси очевидців». Аудіосвідчення жителів Городнянської, Ріпкінської, Михайло-Коцюбинської та Чернігівської громад команда дослідників-науковців збирала протягом двох років. 

 «Це насправді колективна робота дослідників-науковців, які в 2022 році взяли на себе відповідальність виїжджати в деокуповані села Чернігівщини, а також у деблокований Чернігів і записувати свідчення або спогади мирного населення, яке пережило події розстріляної весни 2022 року. Ми розпитували людей не про воєнні історії, ми розпитували їх про їхні відчуття, що їм снилося напередодні війни, чи готувалися вони до неї, що збирали в тривожну валізку, якщо її збирали, перші відчуття або звідки вони почули, що повномасштабна війна почалася.»,- Катерина Литвин – заступниця начальника управління культури і туризму ЧМР

Після роботи зі збирання необхідного матеріалу розпочалася кропітка праця з його розшифрування та укомплектування для майбутньої книжки. Цікавим є те, що в тексті книжці максимально збережений автентичний говір, характерний для жителів Чернігівщини.

Також у книжці на початку кожної зі статей розміщений QR-код, відсканувавши який читач має змогу почути аудіоуривок з інтерв’ю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через ускладнення стану здоров’я помер захисник із Чернігівщини

Також наприкінці книги є QR-код із посиланням на гугл-диск – тут розміщені фотодокази звірств росіян на Чернігівщині.

До книжки автори додали також унікальний словник, у якому вмістили «лексикон війни» – слова та словосполучення, які жителі області активно використовували під час активних бойових дій на території області.

 «Ми вирішили зробити новинку – ми подали не словник, ми подали лексикон війни: як люди називали військову техніку, як люди називали окупантів, який перелік побутових речей притаманний саме нашому регіону.»,- Катерина Литвин – заступниця начальника управління культури і туризму ЧМР

Усі зібрані матеріали команда дослідників передала до архіву з правом відкривати їх лише через кілька десятків років. Таким чином науковці прагнуть передати наступним поколінням цінні матеріали для вивчення подій повномасштабного вторгнення.

 «Півтори тисячі екземплярів видано українською мовою, а 500 англомовних ми чекаємо вже наприкінці цього місяця, щоб розсилати в наукові установи, інституції задля того, аби ця книжка максимально була в Україні та щоб про Чернігівщину знали.»,- Катерина Литвин – заступниця начальника управління культури і туризму ЧМР

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button