Суспільство (відео)

Чернігівщина долучилася до нового пілотного проєкту в сервісних центрах МВС (Відео)

У двох сервісних центрах МВС Чернігівщини 21 вересня стартував новий пілотний проєкт із запровадження прозорих іспитів. Раніше цей проєкт уже було введено в інших областях України, там він показав гарний результат.

«Зокрема в нашій області чотири територіальні сервісні центри. Із них два будуть залучені до пілотного проєкту: це в місті Чернігові, в якому ми зараз перебуваємо, та в місті Прилуки. Сервісний центр міста Мена та міста Ніжин – завантаженість на іспитах була невисока, тому на сьогодні сервісні центри продовжують працювати. Вони не закриваються, вони продовжують надавати якісні державні послуги», — заступник начальника РСЦ ГСЦ МВС у Чернігівській області Людмила Деркач.

Для більш ефективної роботи в сервісних центрах МВС, які беруть участь в проєкті, розширили штат екзаменаторів та автопарк, а також кількість маршрутів для складання практичного іспиту.

«Кількість згенерованих талонів удень по області саме для теоретичних іспитів становитиме приблизно 300. Для практичних іспитів – орієнтовно 200. Якщо розглядати в розрізі центрів, то в Чернігові це в нас будуть семеро екзаменаторів, які прийматимуть практичні іспити, та четверо екзаменаторів – у місті Прилуки», — заступник начальника РСЦ ГСЦ МВС у Чернігівській області Людмила Деркач.

Завдяки пілотному проєкту змінилися технічні умови складання іспиту. Замість звичної однієї камери їх тепер кілька.

«Екзаменаційний клас додатково обладнали камерами: чотири камери, вони розташовані перехресно – щоб знімати всі повністю зони екзаменаційного класу. Тобто в екзаменаційному класі під час складання теоретичного іспиту нема так званих «мертвих» зон. Камери охоплюють повністю весь клас. Також обов’язково додатково камери комплектуються та записують аудіо», — керівник ТСЦ МВС №7441 Юрій Лазука.

«Транспортні засоби обладнані також камерами, які реєструють, що відбувається зовні транспортного засобу, так і зсередини. Тобто фіксують дії як кандидата у водії, так і екзаменатора – це дії рук, ніг і те, що відбувається із зовнішньої сторони транспортного засобу», — заступник начальника РСЦ ГСЦ МВС у Чернігівській області Людмила Деркач.

Окрім камер, важливим нововведенням є відкриття онлайн-запису на практичний іспит. Завдяки цьому удвічі планується скорочення візитів до сервісних центрів МВС. Також кандидат у водії матиме необмежену кількість спроб для перескладання практичного іспиту протягом двох років. Тепер кожен має право протягом 30 днів отримати копію відеозапису іспитів, аби в подальшому оскаржити результати.

«Відеозапис з аудіофіксацією, можливість всебічно та прозоро розглянути результати, а ще розглянути скаргу, якщо вона буде», — керівник ТСЦ МВС №7441 Юрій Лазука.

Із 1 серпня змінився і період між спробами складання. Тепер кандидат матиме 10 днів на повторну підготовку. Олена прийшла до територіального сервісу, аби скласти теоретичний іспит. Дівчина про нововведення не знала, але ґрунтовно готувалась: відвідувала всі заняття та проходила тести разом із чоловіком. Це її перша спроба складання, проте дівчина сподівається на успіх.

«Дуже хвилююсь, дуже, але дуже сподіваюся, що я його складу. Тому що дуже хочеться, дуже хочеться отримати права», — кандидатка на отримання посвідчення водія Олена Мороз.

Варто зазначити, що теоретичний іспит вважається нескладеним, якщо кандидат у водії допустив більше як дві помилки. Таким чином, пілотний проєкт унеможливлює сторонню допомогу під час іспиту, тож кандидати краще готуватимуться до іспитів і будуть уважнішими на дорогах.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button