Суспільство (відео)

Вороже сьогодення: як дитині допомогти подолати стан завмирання від впливу війни (Відео)

Нерідко під час повітряної тривоги і звуків сирени або інших звуків, що нагадують про військові дії, дитина може завмирати на місці, мовчати та не реагувати на запитання дорослих. Як правильно діяти в таких випадках і як допомогти заспокоїтися малечі, радить практикуючий психолог Марина Польовик.

«Її треба швидко переключати та давати їй можливість відчути реальність, тобто вона фактично відійшла від неї та заглибилася у свої переживання й емоції. В цей момент світ стає дуже страшним. У цей момент її треба спробувати обійняти, звісно, все індивідуально, можливо, треба просто їй дати випити води в цю мить або змочити руки холодною водою. Спробувати зробити простукування по тілу, ми таким чином її заземлюємо через тілесні взаємодії», — практикуючий психолог Марина Польовик.

Другий важливий аспект у цей період – розмовляти з дитиною.

«Ми продовжуємо говорити – зараз ти в безпеці, з тобою мама, з тобою тато. Ми пояснюємо в цей час дитині, що все добре і вона в безпеці. В цей час відносну безпеку для дитини створюємо ми. Всі ці емоції посилюються, наше завдання – заземлити та повернути до реальності. Бо інакше все це може перерости в майбутньому в панічні атаки», — практикуючий психолог Марина Польовик.

Також буде добре, якщо дитина братиме участь у гуртках чи секціях,наприклад, з малювання чи танців. Це допоможе витісняти та виплескувати негативні емоції.

«Якщо це малювання, то на листок, якщо у нас танці – то в рухи. Таким чином вона витісняє негатив», — практикуючий психолог Марина Польовик.

А от що стосується заспокоєння дитини за допомогою телефона, то тут експерт радить не зловживати цим методом.

«У дитини, коли вона буде дорослішати, може з’явитися погана звичка: все, що мене заспокоює, це телефон, перегляд фільму чи іграшка в телефоні або щось інше розважального характеру в телефоні. Але дитина не буде вчитися по-іншому себе вгамовувати. Немає телефону – я як без рук і не можу себе вгамувати», — практикуючий психолог Марина Польовик.

Утім, пам’ятайте: якщо прості поради не допомагають, а стан дитини погіршується, вона погано спить і постійно знервована – неодмінно зверніться до спеціаліста по психологічну підтримку.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button