Суспільство (відео)

Чернігівські експерти обговорили анонсований президентом «альянсовий» референдум (Відео)

На початку лютого в ексклюзивному інтерв’ю німецькому виданню «Berliner Morgenpost» Петро Порошенко зробив чергову заяву про бажання України приєднатися до НАТО та про наміри провести загальнонаціональний референдум. Хоча про готовність чи неготовність нашої країни стати членом Північноатлантичного Альянсу глава держави двічі говорив у 2014-му, чотири рази – у 2015-му, один раз –у 2016-му, із гучної заяви, щоправда, європейським журналістам, розпочав і 2017-й рік.

4 роки тому лише 16 % українців підтримували членство України в НАТО. Зараз – 54%. Як президент я керуюся думкою свого народу і проведу референдум із питання вступу до НАТО. І якщо українці проголосують «за», я зроблю все, щоб добитися членства в Північноатлантичному альянсі.

Чернігівські політичні експерти та представник громадського сектору одразу реагують на слова Президента. Вони збираються за круглим столом, аби обговорити анонсований Порошенком референдум, його наслідки і можливе членство в НАТО. Дехто з наших експертів у словах Петра Порошенка вбачає банальний піар-хід і навіть звичайне «полоскання» мізків Путіну.

 «Можливо, ця заява поширена на президента Путіна, що Україна займає жорстку позицію щодо зближення із Заходом», — депутат Чернігівської міської ради Віктор Тарасов.

Звісно, заява Порошенка не залишилася без уваги пропагандистських ЗМІ. Телеканал самопроголошеної Донецької народної республіки «Новоросія ТВ» погрожує Києву остаточно забрати Донбас.

Оцінку заяві Петра Порошенка дає і сусідня Росія. Її ЗМІ чітко наголошують на неготовності України стати членом НАТО і навіть оприлюднюють власну статистику проведеного в Україні опитування, заперечуючи подану Петром Порошенком.

Думки наших експертів щодо майбутнього референдуму і вступу України до НАТО розділилися. Громадський активіст Олександр Підгорний вважає, що нашій країні нині не час думати про співробітництво з Північноатлантичним Альянсом, допоки конфлікт на сході не припиниться. Утім, директор департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації Сергій Болдирєв переконаний, що завдяки підтримці військово-політичного союзу ми врешті-решт дамо відсіч Росії.

 «Оті рівні підготовки, стандарти щодо готовності збройних сил, озброєння, оснащення, соціального забезпечення військових і рівня готовності реагувати на виклики, на сьогодні цей рівень показують саме країни НАТО», — директор департаменту  з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації Сергій Болдирєв.

Позитивним Союз України та НАТО розцінює і політичний експерт Олександр Соломаха. За його словами, новостворені об’єднані територіальні громади, використовуючи досвід Європи, бачитимуть більше перспектив. Єдине, що може зруйнувати наміри стати членом НАТО, – це політичні спекуляції.

«Підготувати його нескладно, проте однією з великих загроз для цього референдуму може стати те, що можуть додати й інші питання, і ми можемо отримати забалакування цієї теми або політпіар, спекуляції навколо низки тем матимемо», — політичний оглядач Юрій Паперний.

І, власне, так на заяву Петра Порошенка провести референдум щодо членства в НАТО реагує населення Чернігова.

-Що стосується Президента, то він багато чого говорить.

— Гуртом і батька легше бити. Можливо, якби ми були під щитом НАТО, то не так би нас цькували сусіди злі.

— Немає необхідності на сьогодні, треба перш за все розвивати нашу державу, зміцнювати її.

— Я вважаю, що треба, щоб ми якось були захищені від наших експертів.

За круглим столом чернігівські експерти дійшли єдиної думки – альтернативи НАТО для України поки що немає. А тому референдум і союз з Альянсом – це питання часу. Хоча про якісь конкретні терміни у своїй заяві Петро Порошенко не говорив. Єдине, на що звернули увагу експерти: відсутність в України досвіду проведення референдумів. А також, чи бажає взагалі НАТО бачити у своїх лавах Україну.

Ще статті по темі

Back to top button