Суспільство (відео)

Протистояння на Магістратській триває: черговий конфлікт Брижинського і Ломако (Відео)

Примирення не відбулося, навпаки – спостерігаємо загострення конфлікту. Такий висновок можна зробити з нещодавніх подій у Чернігові. 13 квітня 2023 року на сайті Мін’юсту з’являється публікація скарги від Чернігівської міської військової адміністрації. Скарга адресована Чернігівській міськраді. А вже від 17 квітня в Єдиному державному реєстрі судових рішень з’являється інформація про адміністративний позов до Чернігівського окружного адміністративного суду «Про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання вчинити певні дії». Суть цієї справи начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський обґрунтовує в неправильному виконанні рішення Яворівського суду щодо відсторонення Владислава Атрошенка. А саме – необхідно, аби в державному реєстрі він перестав зазначатися як керівник Чернігівської міської ради.

«Йому заборонено займати певну посаду, є роз’яснення цього ж суду, які дії повинен вчинити кадровий орган, а він цих дій не вчинив. Пан Ломако сказав, що він відсторонений, тобто він займає штатну одиницю, з його слів, і ми це бачимо з державного реєстру. Тобто робимо висновок, що він не позбавлений права займати певну посаду, а перебуває на цій посаді», — Дмитро Брижинський, начальник Чернігівської МВА.

Олександр Ломако ситуацію коментує так.

«Цей позов – це намагання, скажемо так, затягати по судах керівництво міської ради, забрати дорогоцінний час, який можна було використовувати на відбудову міста та розвиток Чернігова. А це чергова спроба заблокувати ситуацію в Чернігові, це демонстрація пріоритетів МВА», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Також Чернігівська міська військова адміністрація має серйозні зауваження до Чернігівської міськради стосовно бездіяльності в аспекті облаштувань бомбосховищ. Адже в Чернігові досі чимало укриттів перебувають у неналежному стані.

«Я чесно кажучи, відверто незадоволений, як це здійснюється органом місцевого самоврядування. Таке враження, що органи місцевого самоврядування працюють за принципом «якось пережили війну і Бог із ним». Наприклад, ухвалити рішення краще закрити дитячі садочки, ніж збудувати укриття. Навіщо відновлювати стаціонарні укриття, якщо краще визначити їх як непридатні. За результатами перевірки я впевнився, що місцевий орган самоврядування не приділяє належної уваги цим питанням. Я хочу звернути увагу, що цього року на питання оборони сплановано тільки приблизно вісім мільйонів гривень, а торік це були 162 мільйони. Це менше трьох відсотків бюджету. В мирний час три відсотки з бюджету на оборону – це норма, але в нас воєнний час», — Дмитро Брижинський, начальник Чернігівської МВА.

У міській раді проблему визнають, але зазначають, що ситуація неоднозначна.

«Звісно, є сховища, які не в ідеальному стані, є сховища, які в гіршому стані чи кращому. Але насамперед треба дивитися на власників цих сховищ у місті. По-друге, треба розуміти, що сховища, які розташовані в найпростіших укриттях, у багатоквартирних будинках, там є всюди старші, які визначені. Ми їх збираємо регулярно, востаннє ми збирали минулого тижня, старші мають ключі, і треба розуміти, що це спільна відповідальність. Питання безпеки та обороноздатності фінансуються, згідно з Бюджетним кодексом і законодавством, з державного бюджету. Відповідно, якщо ми кажемо про відсоткове ставлення, то треба дивитися цифри, треба дивитися уважно бюджет міста на минулий рік, можливості насамперед. Бюджет міста в 2022 році та в 2023 році розподілений переважно на відновлення закладів освіти та відновлення житлового фонду, підготовку до опалювального сезону», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Тож, як ми бачимо, протистояння на Магістратській і надалі триває. Чим завершиться ця ситуація – наразі говорити рано. Але для чернігівців у нинішніх реаліях головне – консолідація, об’єднання зусиль і конструктив. Утім, про це поки що говорити не доводиться.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button