Суспільство (відео)

Чернігівські школярі дізнавалися про традиції української хустки (Відео)

Уквітчана віночком і запнута яскравою хусткою юна Поліна охоче ділиться своїми враженнями від майстер-класу з хусткування, що відбувся в їхньому ліцеї до Дня української хустки.

Відтак ідея для флешмобу в соціальних мережах стала початком свята, яке відзначають українці в усьому світі. Під час тематичних заходів зазвичай розповідають про традиційну хустку, її історію й обряди, пов’язані з нею. Адже для українців цей головний убір здавна мав сакральне значення.

А вже після коротенької теоретичної частини розпочали найцікавіше – майстер-клас із хусткування. Моделями стали учениці ліцею, котрі виявили бажання спробувати на собі силу сакрального головного убору. Приблизно 10 різних способів зав’язати хустину продемонстрували працівниці обласної бібліотеки для дітей, водночас пояснюючи, для кого саме той чи інший спосіб був характерний.

Звісно, кожен із продемонстрованих способів зав’язування хустки є унікальним, характерним для певного регіону та соціального статусу. Ну от, наприклад, незаміжні дівчата могли дозволити собі не покривати голову повністю або ж прикрасити голову віночком, який виступав попід хусткою, тоді як жінки, які вже вийшли заміж, обов’язково повинні були закривати волосся повністю.

У сучасному ж світі від таких традицій відійшли. Тепер різнобарвна хустка – яскравий аксесуар, що привертає увагу до образу. А завдяки подібним майстер-класам дедалі більше юних модниць вирішують повертати українські традиції в буденність. Як от, наприклад, ця четвірка, яка після хусткування вирішила носити цю прикрасу частіше.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button