Суспільство (відео)

Чернігівський центр сучасної онкології отримав новітню медичну техніку (Відео)

Новітні мамограф, томограф, лінійний прискорювач і ще кілька одиниць важливої техніки для виявлення та лікування ракових захворювань тепер має Чернігівський медцентр сучасної онкології.

«І до війни, і зараз наш основний девіз – розвиватися, попри будь-які перешкоди, які є зараз у нашій країні. У нас вже є сучасне обладнання – лінійний прискорювач, зараз ми працюємо над проєктом другого лінійного прискорювача, що дасть нам можливість надавати якісну променеву терапію для жителів не лише нашої області, а й усієї України, і міністерство в цьому йде нам назустріч. У нас новий мамограф з томосинтезом. Це одне з останніх досягнень у мамографічному обладнанні, що допомагає виявляти рак молочної залози на ранній стадії», — Олександр Заїка – виконувач обов’язків генерального директора Чернігівського медцентру сучасної онкології.

Закупівля новітнього медичного обладнання стала можлива завдяки грантовим коштам. Також тривають активні ремонтні роботи нового кабінету для томографії, що стане активним помічником у діагностиці пухлинних процесів.

«Крім того, ми зараз займаємося ремонтом приміщення для встановлення ще одного комп’ютерного томографа. Тому що це дуже необхідна послуга в області і взагалі в нашому закладі. Це одна з методик, що допомагає дуже якісно діагностувати і пухлинні, і непухлинні процеси. У нас на сьогодні виконується все безкоштовно, але що стосується комп’ютерної томографії і досліджень, то є невелика черга, і ми взагалі хочемо звести це обстеження до мінімальних черг», — Олександр Заїка – виконувач обов’язків генерального директора Чернігівського медцентру сучасної онкології.

Утім, техніка наразі не залучена до медичних процесів, адже її встановлення та початок експлуатації потребують тривалої підготовки.  

«Є певна процедура, особливо якщо це апарати, пов’язані з джерелами випромінювання, треба оформлювати необхідні дозволи і це займає певний час. І поки нам дозвіл до використання не надасть держава і її регуляторні структури, ми очікуємо дозволи та формування спеціального пакета документів», — Олександр Заїка – виконувач обов’язків генерального директора Чернігівського медцентру сучасної онкології.

За словами Олександра Заїки, зараз процес підготовки техніки до використання – на фінальному етапі. І згідно з планом, уже на початку літа вона працюватиме, аби лікувати всіх, хто цього потребує.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button