Суспільство (відео)

Чернігівський ЦНАП допомагає містянам реєструвати пошкоджене майно (Відео)

У Чернігові триває процес фіксації злочинів російських окупантів. Через повномасштабне вторгнення тисячі українців втратили домівку. Аби повідомити державу про пошкоджене чи знищене житло, власнику необхідно подати заявку через програму «Дія» (на сайті або в мобільному додатку). Та якщо ви не маєте такої можливості, можете звернутися по допомогу до ЦНАПу або до нотаріуса.

«У період відновлення роботи ЦНАПу основними нашими клієнтами стали люди, які зазнали втрат пошкодженого нерухомого майна, переважно це було житло. Держава запустила через Мінцифру та проєкт «Дія» можливість подавати заявки про знищене та пошкоджене майно, але, звісно, не в усіх є мобільні телефони, не всі мають можливість подавати ці заявки через відсутність інтернету. Тому наші адміністратори допомагають зробити це. Зараз уже набула чинності постанова уряду про порядок роботи реєстру знищеного та пошкодженого майна. Сам реєстр має з’явитися приблизно через місяць», — Олексій Голован, заступник начальника управління адміністративних послуг ЧМР.

Щойно запрацює реєстр, заявки можна буде подавати вже безпосередньо до нього. На сьогодні в середньому за тиждень по цю послугу звертаються до 30 осіб.

«Потрібно прийти зі своїм паспортом і, якщо збереглися, з документами про право власності. Якщо в людини ці документи вже занесені до Реєстру майнових прав, то в такому випадку сам додаток «Дія» автоматично, коли адміністратор заносить дані, підтягує в цей момент і дані з реєстру. Якщо цих даних немає або якщо людина втратила документи, бувають випадки, коли документи дуже старі, 90-х років, то це передбачено самою постановою, і ми можемо формувати заявку зі слів власника. Яке майно, яка його площа і так далі», — Наталія Покідько, начальник відділу реєстрації / зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб.

Також необхідно зробити фото, на яких будуть зафіксовані пошкодження. Якщо ви вже подали заяву про пошкодження майна в «Дії», його не треба дублювати в ЦНАПі або в нотаріуса. Подання заяви про злочин до ЄРДР (фіксується поліцією) щодо пошкодження майна – це окрема процедура. Тож окремо треба зафіксувати злочин і в правоохоронних органах. Якщо була пожежа, то обов’язково слід звернутися і до ДСНС.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button