Суспільство (відео)

Чернігівці проти будівництва ринку під вікнами власних будинків (Відео)

Понеділок – день важкий, але жителі приватних будинків по вулиці Бакуринського (колишня – Папанінців) чекають його як справжнього свята. Саме цього дня на ринку – вихідний. Решту шість днів ранок починається з першими променями сонця.

«З 5-ї ранку починаються тачки, бочки, зранку не поспати, не відпочити провулок – відстань 6 метрів, постійно, особливо у вихідні, з будинку вийти не можна, скандали постійно», — мешканка приватного будинку Алла Мурзіна.

Але це ще не найбільша проблема, перед якою постали чернігівці. Невдовзі ці соціальні столи, що торгують із вулиці Ремісничої, а також майже 100 бутиків опиняться просто перед їхніми будинками.

Кілька років тому депутати на сесії дали дозвіл розмістити на цьому клаптику землі ринок. У 2017 році ділянка перейшла у розпорядження комунального підприємства «Паркування та ринок».

«Це був пустир, де панувала антисанітарія. Не використовувати цю ділянку, щоб люди могли там спокійно працювати. Тим паче, соціальні місця не працюють до пізнього вечора, а ринок працює виключно у світловий період дня. На кожні 5 бутиків буде зроблено паспорт-прив’язку, відповідно до всіх норм, необхідних для встановлення», — начальник КП «Парковка та ринок» Олексій Шевченко.

Утім, із такою позицією чиновників жінки миритися не збираються. Адже переконують: їхні права жорстко порушують.

«Навіть якщо вони побудують ринок, нехай відступають від мого будинку 50 метрів за санітарними нормами, від цього будинку 50 метрів. Ось мій будинок, його підперли, немає заїзду. У нас будинки без газу, у випадку пожежі до мене не під’їде пожежна машина», — мешканка приватного будинку Катерина Гаєвець.

«Жах буде, вода до нас буде вся литися, вони зроблять асфальт, буде височіти – і піде воно на наші огороди. Що тут доброго?», — мешканка приватного будинку Катерина Федяєва.

Окрім того, на ринку встановлять біотуалети.

«Я не хочу нюхати гівно. У мене троє дітей, за що вони повинні мучитися? Ні відчинити вікно, ні вийти погуляти», — мешканка приватного будинку Катерина Гаєвець.

Мешканці обурюються: ділянка взагалі входить до зони археологічної пам’ятки місцевого значення. Директор «Паркування та ринок» переконує: всі дозволи на проведення робіт мають.

«Ми зняли шар ґрунту завтовшки 20 см, що узгоджено з департаментом культури і туризму й археологічною службою. Ці роботи контролювались археологами, нарікань на роботи не було», — начальник КП «Паркування та ринок» Олексій Шевченко.

Жінки пообіцяли не зупинятись, відстоюючи власні права. Пішли на прийом до міського голови. Якщо і градоначальник не відреагує на ситуацію, пообіцяли блокувати будівництво.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button