Суспільство (відео)

«Чий Крим?»: діти з півострова дали оцінку війні та окупації (Відео)

«Гей же, до мене чайки долучайтесь, лучше не жити, а вмерти в бою. Хутко зі мною над морем єднайтесь. Міцно борітесь за долю свою. Щоб Крим знову був українським», — Андрій Бортник, переселенець із Криму, учасник фестивалю.

У Чернігові пройшов обласний благодійний фестиваль дитячої та юнацької творчості «Звичайне диво». Діти учасників АТО і переселенців із Криму та Донбасу, сироти, діти з прийомних і малозабезпечених родин радували присутніх своїми творчими доробками. За словами організаторів  заходу кількість учасників фестивалю, що проводиться вже вчотирнадцяте, значно зросла.

«На жаль, ці категорії діток збільшуються з кожним роком. У нас найбільше було 170 дітей, сьогодні 268», — Поліна Борщенко, провідний методист обласного Центру народної творчості.

Діти з усієї області віком від 8 до 17 років змагалися в найрізноманітніших номінаціях – скульптура, графіка, живопис, танці, вірші, пісні та циркове мистецтво. Навіщо організовувати такі заходи і кому вони потрібні, найкраще змогли розказати найменші його учасники.

-Виграємо дипломи і медалі. І нам подобається танцювати. Можна танцювати. Можна перемогти. Я люблю танцювати і ми танцюємо.

-Нам дають призи і ми виграємо. Подарунки постійно роздають. Виступати – це одне задоволення.

Звернулось молоде покоління і до нашої влади: чи то до всеукраїнської, чи то до чернігівської.

«Наш дім – це наша Україна. То захисти її від ворога лютого. Повзуть вони, немов червяче. До влади рвуться, як скажені пси. Перевертні часів СРСР», — Родіон Чернецький, переселенець із Луганської області.

Розказали й про війну, яку переживали безпосередньо самі.

«Там була війна, там бахкало», — Родіон Чернецький, переселенець із Луганської області.

«Там було дуже страшно. І мама сказала, що треба переїжджати», — Вероніка Попова, учасниця фестивалю, переселенка з Криму.

«У нас ростуть діти і вони повинні розмовляти своєю рідною мовою. Показувати всім, що ми є українці», — Світлана Черняк, переселенка з Криму.

Відповіли юні українці і на одвічне запитання патріотів «Чий Крим?

«Земля – моя найкраща і єдина, моя найкраща в світі Україна. Я спів твій серденьком своїм люблю», Вероніка Попова, учасниця фестивалю, переселенка з Криму.

«Крим – це Україна і я хочу повернутися до Криму», — Вероніка Попова, учасниця фестивалю, переселенка з Криму.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button