ВійнаСуспільство (відео)

Читали «Хрест Гітлера» та палили прапор: як російські окупанти жили в Хотуничах (Відео)

Хотуничі – невеличке село, обабіч дороги Городня – Сновськ. Із початком повномасштабного вторгнення військова техніка оминала село. Та через деякий час російські військові тут встановили блокпост.

«24 лютого після 12-ї повз нас із Городні в бік Петрівки йшла колона. Нарахували ми приблизно 700 одиниць важкої техніки. У перший день йшла тільки важка техніка. 4 березня приїхала до мене ФСБ. Їм було цікаво, у нас є ангари, то їм було цікаво, що там у тих ангарах. Вони запросили проїхати, показати округ свій. Потім, повертаючись із Камки, вони побачили, що дівчата поставили хрест і вінок. І написали «Путіну від України». Приїхали, сказали, що це за непорядок, щоб цього не було», — Лариса Безручко – староста Хотуницького старостинського округу.

Хрест місцеві прикопали на узбіччі, аби путінські військові його не бачили. Він і досі лежить там. На місці і російський блокпост, який місцеві ще не розбирають.

«А 7 березня прийшов їхній пост. Стали вони на перехресті. Першу ніч ночували в Будинку культури. Там вони ночували одну ніч, а потім там собі нарили – зробили пост і там жили», — Лариса Безручко – староста Хотуницького старостинського округу.

І хоч у Будинку культури окупанти переночували лише одну ніч, а потім лиш інколи з’являлися там, аби зарядити телефони та повисіти на українському вай-фаї, рускій дух після них ще довго не могли вивітрити.

«Рускій дух іще місяці півтора був присутній. І вікна відчиняли, і заносили траву, щоб пахло, але запах тримався довго, який вони після себе залишили», — Тетяна Троцька – директор Хотуницького Будинку культури.

Не обійшлося і без відомої російської недалекості: вирішили спалити наш прапор – він не згорів. А великі об’єми води гріли кип’ятильником, хоч у відкритому доступі був електричний чайник.

«Прапор у нас стояв, вони його викинули в грубку. Ми його витягли та зробили багато маленьких. Чайник електронний стояв, вони ним не користувалися, знайшли в бібліотеці маленький кип’ятильничок. Вони воду гріли тим кип’ятильником», — Тетяна Троцька – директор Хотуницького Будинку культури.

На одній із полиць у бібліотеці московіти залишили надпис помадою «Тут був окупант». Встигали рашисти ще й читати, адже по собі залишили своє чтиво.

«Коли я прибирала після них, то вони читали книжку «Хрест Гітлера», я знайшла, на столі лежала. Я не знала, що в бібліотеці є така книжка, але вона лежала розгорнута, вони читали її», — Надія Авраменко – бібліотекарка Хотуницької бібліотеки.

Зараз місцеві повертаються до свого активного життя. Бавиться дітвора, працюють магазини, вулиці заповнені людьми. Утім, місцеві зазнаються, що досі здригаються, коли дорогою проїжджає великогабаритний транспорт.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button