Суспільство (відео)

Чому в бюджеті «дірка» та чи вистачить коштів до кінця року: у Чернігові відбулася сесія міської ради (Відео)

На сьогодні внаслідок російського вторгнення бюджет Чернігівської територіальної громади недоотримав 420 мільйонів гривень. Це пов’язано зі зменшенням надходжень від фізичних осіб та єдиного податку. Також майже не надходить земельний податок, а багато суб’єктів підприємницької діяльності взагалі припинили свою роботу.

«У перші два місяці в нас надходження йшли відповідно до плану, а вже за березень ми недотримали більше як 60 мільйонів гривень. Наразі, за підсумками 5 місяців, недовиконання загального фонду за власними надходженнями становить 322 мільйони. На сьогодні ця сума вже досягла 420 мільйонів. Відповідно, за підсумками року прогнозується недоотримання за власними надходженнями загального фонду приблизно мільярд двісті —  мільярд триста», — Олена Лисенко, начальник фінансового управління ЧМР.

У зв’язку з такою ситуацією, якщо місцевий бюджет у майбутньому не отримає компенсації від держави, то під кінець року виникнуть питання виплати заробітних плат.

«Захищені статті будуть виконуватися, але під питанням буде в 4 кварталі виплата заробітної плати за всіма напрямами в бюджетній сфері. Бо якщо ми недоотримаємо мільярд триста тисяч гривень до доходної частини, відповідно, є питання щодо виконання всіх бюджетних призначень за видатками», — Олена Лисенко, начальник фінансового управління ЧМР.

Питання бюджету та оподаткування розглядали депутати на 18-й позачерговій сесії Чернігівської міської ради. Зокрема, вони звернулися до Кабінету Міністрів України щодо затвердження переліку територій, на яких ведуться або велися бойові дії.

«Кабінет Міністрів зобов’язаний визначити перелік областей, де велися бойові дії, і треба внести Чернігівську область до цього переліку й оприлюднити його. Таким чином дати юридичну можливість бізнесу, який постраждав в окремих областях, де велися воєнні дії, зокрема в місті Чернігові, не сплачувати податок на землю», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Прийняття такого переліку дасть змогу звільнити фізичних і юридичних осіб від сплати податків за землю. А також від податків на нерухоме майно, за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості. Адже зміни до Податкового кодексу України були внесені ще 15 та 24 березня 2022 року. Утім, за відсутності відповідного переліку територій, ухваленого Камбіном, рішення так і не запрацювало.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button