Суспільство (відео)

Деканоїдзе та Сакварелізде підозрюють чернігівських прокурорів у зраді (Відео)

Гучна кримінальна справа проти двох чернігівських патрульних: Сергія Біленка та Антона Курочкіна місцева прокуратура звинувачує у вчиненні серйозного правопорушення.

 «Обвинувачують підзахисних у тому, що вони групою осіб перевищили службові повноваження і безпідставно застосували засоби важелів впливу, така санкція від 3-х до 8-ми років», — адвокат Сергій Нестеренко.

Подія сталася 1 вересня. Антон і Сергій патрулювали місто. За їхніми словами, десь близько одинадцятої ночі на вулиці Ріпкинській вони вгледіли двох чоловіків, один із них на воротях червоною фарбою писав «Кафе».

 «Ми відреагували, підійшли до чоловіка, назвалися і запитали в нього, що він робить. На це він нам відповів «А ви доведіть», — патрульний Антон Курочкін.

Подальший діалог патрульні записали на камеру. Кажуть, ті двоє, які стояли з балончиком, поводилися агресивно. Знаряддя праці вони одразу викинули за паркан, намагалися піти геть і почали задиратися до патрульних, коли ті зупинили їх. До приїзду опергрупи поліцейські мусили застосувати силу.

 «Для власної безпеки ми взяли його під руки, щоб він не пручався далі, але він продовжував пручатися, ми попередили, що застосуємо кайданки, але він ще грубіше почав поводитися, мало не вдарив напарника, вибив камеру, яка в мене висіла на бронежилеті», — патрульний поліції Антон Курочкін.

Чоловік, на якого наділи кайданки, Василь Медведєв, власник одного з тутешніх кафе. Власне, на цей заклад харчування і вказує зроблений надпис. Як переконані патрульні, помітку яскраво-червоною фарбою тієї ночі малював сам підприємець.

«Ми керуємося Законом «Про Нацполіцію» та Кодексом України про адміністративні правопорушення забороняється наносити надписи фарбою на тротуарах, парканах. Це має неестетичний вигляд і шкодить авторитету нашого міста його правопорушення підпадає під статтю і ми, звісно, реагуємо. Це в наших повноваженнях», — патрульний поліції Сергій Біленко.

Минуло три місяці від часу скоєного хуліганства і двоє патрульних дізнаються, що прокуратура аж ніяк не реагує на скоєне вночі хуліганство, а звинувачує їх самих у вчиненні кримінального правопорушення. Справу проти поліцейських ведуть аж 14 місцевих прокурорів.

«У нас три місяці патрульні не допитувалися, у нас є висновок працівників внутрішньої безпеки, які опитали всіх учасників подій, які сказали, що в діях патрульної поліції не має жодних порушень. Є показання Медведєва про те, що він сам робив надписи, як рекламу на паркані. Прокуратура у своїх документах не пише про це», — адвокат Сергій Нестеренко.

На захист чернігівських патрульних стає сама Хатія Деканоїдзе та екс-заступник Генпрокурора України Давід Сакварелідзе. У Чернігові на прес-конференції вони звинувачують прокуратуру в тому, що своїми діями вона знищує новостворену Національну поліцію України.

Деканоїзде виступає по скайпу, бо не змогла вилетіти з Тбілісі, Сакварелідзе приїхав особисто. Подібну ситуацію вони називають війною між «новою Україною» і старою системою.

 «Коли вони затримують злочинця, то вони повинні розуміти, що і уряд, і прокуратура, й інші органи повинні стати на захист поліції», — екс-голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе.

 «Дивує історія, коли громадянське суспільство стає на захист цих хлопців, а не їхнє керівництво, не прокуратура і так далі я звертаюсь до Юрія Луценка з проханням особисто ознайомитися з цією справою, він закриє кримінальне провадження подякує хлопцям за порядну службу», — екс-заступник Генерального прокурора України Давід Сакварелідзе.

Судове засідання у справі патрульних відбудеться в понеділок, 13 лютого. Деканоїдзе та Сакварелізде закликали чернігівців підтримати патрульних, які, за їхніми словами, ні в чому не винні і лише виконували свій професійний обов’язок.

Ще статті по темі

Back to top button