Суспільство (відео)

Дитяча благодійність: особлива малеча збирає кошти на інклюзивний парк (Відео)

Особливі діти допомагають збирати кошти на створення нового інклюзивного майданчика в Чернігові. Для цього вихованці навчально-реабілітаційного центру №2 провели благодійну акцію, під час якої створювали картини та поробки. Їх потім продаватимуть на благодійному аукціоні.

«Я малюю картину світу. Там Євразія, і малюю карту Африки, Мадагаскару, Північної Америки, Південної Америки. Антарктида, Австралія і все таке», — вихованець НРЦ №2 Кирило.

«Своє дитинство. Що тут? Коні, дівчинка, хлопчик, дівчинка. Майданчик такий кружляє. Парк – це для дітей, усіх маленьких дітей», — вихованець НРЦ №2 Влад.

«Я тут фарбую зайців і поні, трохи вона розмазалася, звісно. Ми любимо людей та поважаємо, і ми допомагаємо директору цього парку, щоб продати та зробити хороший парк атракціонів, щоб у нас було ще краще», — вихованка НРЦ №2 Альона.

Директорка центру Регіна Гусак зазначає, що цей парк потрібен як для особливих, так і для звичайних дітей, аби всі вони мали змогу контактувати між собою. Це допоможе в процесі соціалізації як одних, так і інших.

«Ми хочемо долучитися як особливі діти до цього проєкту. Не просто вимагати з бюджету. Не просто чекати, що нам влада або хтось дасть ці кошти, а ми самі маємо вирішувати свою долю. Тому наші діти і педагоги, і батьки долучаються до цього проєкту. Таким чином, ми уже дуже багато важливих речей здобули в нашому центрі. Це і відкрита кімната соціально-побутового орієнтування. Діти концерти давали, спілкувалися з цими людьми, щоби люди занурилися в ці питання», — директор НРЦ №2 Регіна Гусак.

«Ми діткам пояснили, що вони мають змогу допомогти нашому місту й іншим діткам. Вони дуже зраділи та взялися малювати, кричали «Ура!». Будуть гроші давати – 100 гривень, 200, 500, ми будемо старатися, ми допоможемо», — вчитель малювання НРЦ №2 Світлана Ненаженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Особливі діти Чернігова можуть безкоштовно відвідувати заняття з реабілітаційного фітнесу

Аукціон планують провести вже 20 вересня. Виручені кошти згодом додадуть до тих, які планують виграти в «Бюджеті участі». Проект зі створення спортивно-ігрового комплексу вже подали.

«Оскільки в «Бюджеті участі» виділяється півтора мільйона, то зважаючи на те, що в нас проєкт великий, коштів, звісно, не вистачає, бо наш парк за розрахунками коштує трошки дорожче, а саме 4-4,5 млн, залежно від того, яка кількість гойдалок буде, тому ми всіляко намагаємося залучати і небайдужих чернігівців, і донорів, і органи місцевого самоврядування», — керівник проєкту зі створення інклюзивного спортивно-ігрового майданчика Тетяна Ясочко.

Докладну інформацію про те, як можна проголосувати за ідею створення такого парку, керівники проєкту пообіцяли викласти на сторінці проєкту.

«З 15 вересня буде починатися вже голосування за відбір проєкту і ми закликаємо всіх громадян, щоб вони підтримали проєкт, що такий необхідний для діток. І їхнє захоплення, що вони стали співучасниками цієї доброї справи, надихає. Я сподіваюсь, що ми разом усі зможемо реалізувати цей проєкт для дітей», — співкерівник проєкту зі створення інклюзивного спортивно-ігрового майданчика Михайло Брижко.

Наразі в Чернігові налічується приблизно дві тисячі дітей з особливими потребами. Керівники проєкту зазначають, що створення парку дасть змогу виховати толерантне ставлення до них суспільства та створити безбар’єрний простір для дозвілля такої малечі. Нагадаємо,що тут планують постелити поліуретанове покриття та встановлять спеціалізовані гойдалки. Парк буде поділений на тематичні зони.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Роман Лазун

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button