Суспільство (відео)

Коли варто вести дитину до логопеда та чи можна виправити мовлення дорослому: поради фахівця (Відео)

Сучасні батьки тепер більше уваги звертають на розвиток мовлення своїх дітей і роблять це вчасно. Про це розповіла логопед Світлана Дарда. Вона наголосила, що звертати увагу треба вже з року.

«Якщо дитинка не реагує на своє ім´я, не вимовляє «мама», «тато», звертаючись до мами і тата, а не в лепітних словах, то варто вже звернутися на консультацію до фахівця з мовлення, можливо, до лікаря-невролога, щоб він попередив батьків, що треба щось робити, або ж заспокоїв їх, що все добре»,- Світлана Дарда, логопед, засновниця інклюзивно-розвивального мовного центру «Krock».

У два роки викликати занепокоєння батьків повинен факт, що у дитини нема простої фрази, наприклад, «Мама, дай», і так далі. Є сенс звернутися до фахівця і тоді, коли трирічну дитину не розуміють чужі люди, тобто не родина.

«Можна звернутися, отримати консультацію і далі або чекати, коли мовлення сформується, або щось робити і допомагати своїй дитині»,- Світлана Дарда, логопед, засновниця інклюзивно-розвивального мовного центру «Krock».

За словами фахівця, у віці 5-6 років дитина має розмовляти майже як доросла та вимовляти всі звуки. У самому мовленні не повинно бути аграматизмів. Буває, що малеча раніше не вимовляла звуків, а перед самою школою у дитини сформувався артикуляційний апарат і вона заговорила чітко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грип наступає: в цей сезон ГРВІ коронавірус буде не єдиною проблемою чернігівців (Відео)

«Але якщо є в анамнезі багато звуків, які вимовлялися нечітко, випускалися, замінялися, то я радила б батькам отримати консультацію логопеда, щоб запобігти вадам письма та читання. Бо мовлення може бути чітке, а потім у школяра можуть виникнути проблеми з великою кількістю помилок, літери може писати не в той бік. І це не неуважна дитина, не лінива. Це дитина, у якої є складнощі саме з цим. Це теж можна і треба формувати»,- Світлана Дарда, логопед, засновниця інклюзивно-розвивального мовного центру «Krock».

Як зазначила логопед, якщо вчасно не звернути увагу на це, то проблема продовжиться у старшій школі. Дитині буде важко навчатися, вона не зможе засвоювати прочитане і буде неуспішна. А от батьки мають набратися терпіння.

«І зрозуміти, що їхній дитині це не потрібно. Це потрібно їм на даний час. Дитині буде важко і вона не буде хотіти. Треба знайти свого спеціаліста, якому батьки довірятимуть і прислухатимуться до його порад. Тоді корекція буде успішною»,- Світлана Дарда, логопед, засновниця інклюзивно-розвивального мовного центру «Krock».

Світлана Дарда зазначає, що в її центрі працюють із дітьми, які мають різні мовленнєві патології. Вона наголошує, що звертатися до логопеда треба не лише тоді, коли дитина не вимовляє звуків. Робота цього фахівця пов’язана з усім спектром мовлення: від того, як дитина почала розмовляти або ні, і до вже дорослих людей, які хочуть попрацювати зі своєю дикцією, риторикою тощо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button