Суспільство (відео)

Дивовижні картини з глибоким сенсом: виставка копійних робіт Марії Примаченко в Чернігові (Відео)

Виставка копійних робіт до 115-річчя української народної художниці Марії Примаченко відкрилася в обласному художньому музеї ім. Г. Ґалаґана. На виставці представлені фотокопії частини картин мисткині, які зберігаються в музеї. Унікальним експонатом цієї виставки є тактильна копія, привезена з Мистецького Арсеналу.

«Наш музей має 23 роботи цієї малярки, до речі, і ще чотири роботи її відомого талановитого митця-сина Федора Примаченка у нас є в колекції. Сьогодні ми пропонуємо до уваги роботи з нашої колекції, проте це фотокопії з цих робіт», — Катерина Шульга, завідувачка науково-освітнього відділу обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

Марія Примаченко – знана в усьому світі художниця. Її роботи вражають своєю неординарністю, зачаровують таємничою майстерністю та своєрідним колоритом. Доля художниці була нелегкою, в дитинстві вона захворіла на поліомієліт, тому все її життя було сповнене болю. Проте це не стало перешкодою, аби сьогодні її картини були відомими далеко за межами України.

«Вона змогла поєднати народне мистецтво, традиції народного мистецтва з примітивом. І ось такий синтез, об’єднаний у її творчості, дав результати. Всі митці світу дивувалися її роботам, тому що схожого ніде не було. Вона нікого не наслідувала, її ніхто не навчав. І оригінальність її саме в тому, що це з глибини віків. Єдина з України занесена в Енциклопедію світового малярства. В далекому 1937 році вона була в Парижі нагороджена золотою медаллю», — Катерина Шульга, завідувачка науково-освітнього відділу обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

Дивовижні звірі зображені на картинах художниці не просто звірі. Через них Марія Примаченко говорить на серйозні теми: війну, соціальні проблеми, атомну загрозу.

«У 2022 році її ім’я знову облетіло весь світ, тому що на другий день повномасштабного вторгнення в Іванківському краєзнавчо-історичному музеї намагалися знищити творчу спадщину Марії Примаченко», — Катерина Шульга, завідувачка науково-освітнього відділу обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

Проте частину картин завдяки небайдужим вдалось врятувати. Виставку фотокопій робіт Марії Примаченко можна оглянути в обласному художньому музеї ім. Г. Ґалаґана до 15 січня включно.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button