Суспільство (відео)

До коронавірусу «готові»: в Чернігові в аптеках відсутні захисні маски (Відео)

По всьому світу лютує коронавірус, епідемія грипу в Україні в розпалі, а в Чернігові, попри всі загрози, панують спокій і безтурботність. Елементарний засіб захисту – медична маска – став унікальним екземпляром в аптечній мережі.

«А у вас є маски? – Немає. Давно їх немає? – Давно».

«Сказали навіть не планувати поставки. – А з якого місяця немає? – Місяць немає точно».

«У вас маски є? – Немає. – А планується, що будуть? – Не знаю. – Давно немає? – Місяць. – Це по всій мережі немає? – По нашій точно. – По всьому місту немає».

«У вас маски є? – Ні, немає. – А бувають взагалі? – Були, але зараз немає».

«У вас є маски? – Немає».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Управлінні охорони здоров’я Чернігівської ОДА прокоментували готовність до реагування на випадок поширення коронавірусу

«У вас є маски? – Масок немає.  – Плануються? – Якщо будуть, то в дуже малих кількостях. Завозять дуже рідко. – А яка ціна? – Востаннє була 3.50. – А коли це було? – Десь два тижні тому. 0.40 – 0.42 А чому їх немає? – Бо всі люди хочуть маски».

Обійшли приблизно десяток основних аптечних мереж міста, відповідь одна й та сама – масок давно немає і хтозна-коли будуть. В одній із аптек радять спробувати знайти ці засоби захисту через інтернет-замовлення або через дзвінок на гарячу лінію.

«Це ви можете тільки на гарячу лінію подзвонити і сказати, що вам потрібні маски. І вам повідомлять, чи зможуть доставити. Якщо так, то до п’ятниці можуть привезти».

Тривалі пошуки масок усе-таки увінчалися успіхом. Але радість від знахідки затьмарює… ціна. Якщо на початку грудня ціна маски стартувала з 80 копійок, то зараз захист щонайбільше на дві години, бо саме стільки рекомендують її носити, обійдеться в 7 гривень.

«Скільки коштує? – 5 гривень. – Дайте чотири штуки. Вони по п’ять? – По сім. – Ви ж сказали, п’ять. – По сім».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В області відпрацьовані заходи із запобігання поширенню коронавірусу

Але що найцікавіше, якби ми навідалися до аптеки трішки пізніше, то й тут спіймали б облизня. Дорогоцінних масок залишилося лише… п’ять.

«Дефіцит. Немає ніде. І починають оце… А десь є, крім вас, ще маски? – Уже залишилося 5 штучок. – Усього у вас 5 штук?»

Цікавимося в головного лікаря Чернігова, чи потрібні  маски в сезон захворюваності.

«На сьогодні вважається, що так, потрібна», — Владислав Кухар, начальник управління охорони здоров’я ЧМР.

На запитання, чому місто без елементарної захисної амуніції і чи може вплинути на ситуацію влада, отримуємо таку відповідь.

«Ми зверталися до аптечних мереж міста з пропозицією, щоб необхідні засоби медичного призначення надійшли до аптечної мережі. Але це тільки прохання. Ми не маємо будь-якого впливу. Ми не можемо наказувати їм щось робити або не робити, бо це приватні структури», — Владислав Кухар, начальник управління охорони здоров’я ЧМР.

Факт неготовності забезпечити населення елементарною маскою чомусь підказує: у разі виявлення коронавірусу в нашій країні українцям доведеться розраховувати лише на власне міцне здоров’я та хороший імунітет.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button