Суспільство (відео)

Тарифні баталії: Роттердам+ проти RAB-тарифу (Відео)

У Чернігові провели громадські слухання щодо стимулюючого тарифікування, простіше кажучи – введення RAB-тарифу на електричну енергію, який, до речі, колись став імпульсом модернізації електромереж у Європі. Треба зазначити, що в Євросоюзі RAB-тариф давно введений, і це дало змогу модернізувати мережі та забути про електровтрати.

«Такі громадські слухання проходять по всій Україні, по всіх компаніях «Обленерго». Ми від вас усіх чекали пропозиції щодо RAB-тарифу. І всі ваші пропозиції будуть почуті та записані в протокол», — Володимир Ткач, голова правління ПАТ «Чернігівобленерго».

Як і минулий круглий стіл, дебати були палкими. Єдине і найголовніше, що відрізняло їх від попередньої зустрічі, – це визначення конкретних пропозицій від присутніх на заході активістів, місцевих депутатів, експертів і реального сектору економіки, які офіційно зареєструвалися на заході.

Перше – це збільшення частки в тарифі на реконструкцію мереж розподільчими компаніями за рахунок частки генерації.

По суті, відмовитись від дорогих енергоносіїв, що виникли з «Ротердам +», і дати дорогу розумним лічильникам, заміні мережі електроопор, забути про стрибки напруги, зменшення кількості відключень тощо.

«Із «Ротердама» все почалося, від вугілля, яким палять, і роблять енергію», — Олег Скварський, громадський активіст.

«На розподільчу компанію. На ремонти, на інвестиційну програму – це 8%. Решта, а це близько 80% – це генерація. І ось про це ми завжди говоримо. Поміняйте ставлення. Можливо, треба генерацію зменшити», — Володимир Ткач, голова правління ПАТ «Чернігівобленерго».

«Загалом підтримую, що треба знизити питому вагу у тарифі генеруючої компанії», — Іван Довгопол, директор Ічнянського заводу сухого молока і масла.

«Зменшити відсоток, який іде на генерацію, і збільшити відсоток, який іде на механізм RAB-тарифу», — Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради.

По-друге, учасники визначили, що вибіркове введення тарифу в деяких областях також неприпустиме, адже тоді подорожчає продукція від нашого виробника.

«Завтра його конкурент у Житомирській області буде продавати свою продукцію дешевше. Тому що, на жаль, енергетична складова в нашій продукції дуже велика», — Сергій Берестовий, чернігівський підприємець.

«По-перше, дякую Володимиру Івановичу, ви почули нас, що впровадження RAB-тарифу в окремих областях України, зокрема якщо це прикордонні області, спричинить соціальне напруження», — Володимир Демиденко, керівник ГО «Совість».

«На жаль, усе, що ми робимо, це на основі нормативних документів, які нам спускають зверху. Я хочу, щоб ви це почули. А стосовно введення RAB-тарифу тільки в Чернігівській області, то, повірте, цього немає», — Володимир Ткач, голова правління ПАТ «Чернігівобленерго».

Обговорення хоч і було гострим, проте переважно несло конструктив і правильні пропозиції. Саме для цього воно й проводилось, щоб передати позицію громад до регуляторів, тобто державних органів.

Не обійшлось і без позиції «проти всіх», хоча приймались навіть думки, згідно з якими при введенні RAB-тарифу загальний тариф узагалі не зростав би.

«Давайте заберемо з генерації відсотки, щоб нам на розвиток було 18%. І це без підняття тарифу. Давайте це напишемо, давайте це внесемо в пропозицію. Чому ви про це не говорите?», — Володимир Ткач, голова правління ПАТ «Чернігівобленерго».

Ще один плюс введення стимулюючого тарифу – це те, що з ним на три роки вводять мораторій на зростання цін на електроенергію. Доволі актуально, зважаючи на те, що без удосконалення мереж за останні три роки цей тариф уже зріс на 280%. Зрештою більшість учасників обговорення підтримала введення RAB-тарифу з викладеними вище поправками.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button