Суспільство (відео)

«Добробут»: у Кучинівці створюють простір розвитку та дозвілля (Відео)

Активні, свідомі громадяни та якісно налаштована їх взаємодія – дієвий інструмент для потужного розвитку будь-якого населеного пункту. Для села Кучинівка Сновської громади такий формат розбудови рідного краю не новий. Десь два роки в населеному пункті функціонує орган самоорганізації населення, що забезпечує розвиток усіх починань місцевих жителів.

«Кілька років тому в селі Кучинівка Сновської громади був створений орган самоорганізації населення, ми назвали його «Добробут». Функція органу самоорганізації населення класична – покращення життя громадян, ретрансляція думок, пропозицій, ідей жителів села на найвищий рівень: до старостату, до керівництва громади, до мене як депутата, який представляє сільську громаду», — Павло Солодовник – депутат Сновської міської ради.

Кучинівка – найбільше село в Сновській громаді, тож для створення максимально дієвого самоврядування потрібно було звернути увагу на кожен «куток» і почути прагнення всіх зацікавлених жителів. До діяльності ОСН залучилися представники кожного району села – і закипіла активна робота над створенням максимально комфортного простору для всіх місцевих жителів. 

«Добробут» – організація, що спрямована на розвиток села, на розвиток молоді в Кучинівці. Ми долучаємо людей, розвиваємо село та спрямовуємо свою діяльність на те, щоб наше село розцвітало», — Наталія Рябченко – керівник сільського комітету «Добробут».

Із початком повномасштабного вторгнення діяльність «Добробуту» змінила вектор руху – весь фокус діяльності зосередився на волонтерській діяльності спільно з односельцями. Тримаючи необхідний темп у сфері допомоги, місцеві жителі паралельно розпочали активну роботу над створенням у селі творчого простору для колективного користування. 

«У селі є проблема, це почалось із коронавірусу, коли була пандемія, коли зупинилося навчання в школах, зараз – з об’єктивних причин, бо триває війна. Накопичилася величезна проблема через відсутність дозвілля молоді. Тому надійшла пропозиція зробити щось на зразок комплексу колективного користування – простору», — Павло Солодовник – депутат Сновської міської ради.

Одним із найпопулярніших місць у Кучинівці є бібліотека, саме тому ухвалили рішення про створення простору колективного користування на її базі. Чимало цікавинок уже запроваджено в місцевому Будинку книги: дитяча зона, клуби за інтересами, різноманітні заходи. 

«Дуже цікаво дітям, тому що вони хочуть іграшки, є де пограти. Ігри всілякі є: і настільні, і на підлозі можна бавитися. За бібліотекою в нас є дитячий майданчик і там щодня збираються діти, нечасто забігають саме читати, але бавитися люблять і приходять», — Людмила Ковалевська – провідний бібліотекар Кучинівського філіалу Сновської публічної бібліотеки.

Тож було вирішили продовжувати «чепурити» улюблене місце. Зараз для створення нового простору місцевий депутат уже передав ноутбук. На одній із сесій Сновської міськради ухвалили виділення 20 000 гривень для облаштування комплексу. На них планують закупити проєктор, проєкційне полотно, камеру відеоспостереження та інше обладнання. 

«Вирішили, що розвиватимемо цей комплекс саме тут, оскільки тут діти зможуть прийти, переглянути фільми. Ми будемо до чогось долучати дітей, розповідатимемо їм про село, про нашу культуру. Та найголовніше – діти зможуть поспілкуватися», — Наталія Рябченко – керівник сільського комітету «Добробут».

Кучинівка – приклад активного та зацікавленого у своєму розвитку населеного пункту. А коли до справи беруться натхненні та зацікавлені люди, їхні ідеї чекає успіх. 

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько 

Ще статті по темі

Back to top button