Суспільство (відео)

Допомога чернігівським птахам: чим годувати, аби не завдати шкоди (Відео)

Чернігівка Віра Зіміна підкормлює качок на Стрижні. Таким чином вона допомагає птахам перезимувати. Приходить туди майже щодня.

Багато птахів із настанням холодів летять у теплі краї, проте чимало видів залишаються зимувати. Це загалом всеїдні. Вони добре пристосовані до зимового способу життя, серед них і крижні (качки). Єдине, що їм потрібне – це вільні від криги акваторії.

«У качки доволі товстий шар жиру під шкірою. Це ефективне джерело енергії і тепла, така собі теплоізоляція. І ще в них пір’яний покрив дуже специфічний. У них на дзьобі є поперечні пластинки рогові, вони ними фільтрують субстрати. От фактично занурюючи голову під воду, вони проціджують воду, дістають із дна насіння рослин, безхребетних, які в різному вигляді там зустрічаються. Коли замерзає Стрижень, вони переміщаються на теплий канал, переміщаються на Білоус, який фактично ніколи не замерзає», — Олександр Федун, кандидат біологічних наук.

Рослиноїдним птахам дещо складніше знайти їжу, оскільки цей ресурс швидко вичерпується, і вони змушені переміщатися. Проте люди можуть допомогти таким птахам перезимувати, збудувавши годівничку та наповнивши її їжею. Проте варто пам’ятати, що не все для птахів корисне.

«Птахи не будуть їсти те, чого вони не перетравлять, те, що для них некорисне. Наприклад, синиця не буде їсти пшеничне зерно, синиці вживатимуть краще соняшникове насіння. Наприклад, щиглики, чижі, снігурі – ті також непогано вживають соняшникове насіння, насіння конопель, льону. Такі суміші насипати в годівниці», — Олександр Федун, кандидат біологічних наук.

Проте годувати птахів хлібом, як подекуди ми можемо спостерігати, не можна, оскільки це може зумовити розлади шлунка. Тому перш ніж почати підгодовувати птахів, треба ознайомитися, що дійсно їм можна їсти.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button