Суспільство (відео)

Чергова «коронавірусна» криза: в аптеках дефіцитом стає важливий діагностичний атрибут (Відео)

Пандемія COVID-19, грип та інші сезонні захворювання в рази збільшують потребу в регулярному та вчасному вимірюванні температури тіла.

«Термометрія, звісно, дуже важлива. Визначення тяжкості захворювання. Наприклад, людина хворіє і не міряє температуру – тоді вона не може адекватно оцінити свій стан. А вимірювання температури дає можливість оцінити стан і тяжкість захворювання»,- Наталія Петрук, лікар-педіатр.

Проте в нас уже традиційно спрацьовує закономірність «те, що треба, того немає»: свого часу зникали медичні маски, антисептики та жарознижувальні, тепер лихоманить постачання ртутних термометрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чернігівських аптеках у дефіциті маски, дезінфектанти та парацетамол

В аптеках їх або немає, але скоро будуть. Водночас фармацевти відзначають ажіотаж.

«Очікуємо поставку. Зараз є. – А можете показати? – Зараз їх немає».

«Ось зараз ми розбираємо товар, зараз прийдуть термометри. Через годину приходьте – будуть. – А зараз немає? – Уже закінчилися. У нас зранку все розбирають. Все в інтернет-замовленні, все розібрано».

Або є, проте ціна вища, ніж до пандемії. Але слід зазначити: зростання вартості не таке стрімке, як із масками чи антисептиками.

«Ртутні термометри? – Так. Є. – Можете показати? – Так. Авжеж. – А яка ціна? – 36 гривень. – А давно з’явилися вони в продажу? Уже два тижні є, а до цього десь тиждень не було».

«Так. Є. 45 гривень коштують».

«А у вас ртутні термометри є. – Так. А яка ціна їх? – 40 гривень. Там написана ціна».

Або ж – це в більшості аптек Чернігова – ртутного термометра взагалі немає в продажу.

«А у вас термометри ртутні є в продажу? – Ртутних немає в нас. – А давно немає? – Не можу сказати. – А в зв’язку з чим? – Залежить від поставок. Зараз немає на поставках».

«Електронні є, а ртутних немає».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До коронавірусу «готові»: в Чернігові в аптеках відсутні захисні маски (Відео)

«Ні. Немає. – А давно немає?  – Так. – А в зв’язку з чим, можете сказати? Багато хто питає. Багато кому потрібні. Але у поставщиків їх немає».

«Ртутних немає. – А давно немає? – Давненько вже. – А електронні є? – Так, є. – А яка вартість, мінімальна? – Ну, 120 гривень».

Їх альтернатива – електронні термометри. По-перше, вони дорожчі й доступні не всім, по-друге – не такі точні, зокрема якщо говорити про найдешевші варіанти.

«Ртутні термометри більш правильно показують температуру ніж електронні термометри. Електронні переважно занижують»,- Наталія Петрук, лікар-педіатр.

Таким чином знову спостерігаємо, що питання безпеки і життя людей знову залежить від законів ринку, натомість держава, влада вже вкотре залишаються осторонь проблем спільноти.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button