Суспільство (відео)

Дощі – вбивці соняшнику: на Чернігівщині аграрії не можуть зібрати врожай (Відео)

Через дощову осінь до вже наявних проблем українських аграріїв, які виникли внаслідок війни, додалися ще й нові. Зокрема це стосується тих підприємств, які займаються вирощуванням соняшнику. Одне з таких розташоване на Чернігівщині в Городнянській громаді – це СТОВ «ДОБРОБУТ». Соняшник, кукурудза та пшениця – основні зернові культури, які приносять прибуток підприємству. Керівник розповідає, що такої дощової осені не бачив уже давно, а тому прогноз щодо врожаю цього року не дуже позитивний.

«Не можемо зібрати врожай соняшнику, він у нас був посіяний на площі 800 гектарів. Зібрали тільки половину. Половина стоїть у полі, якість соняшнику значно гірша. Але це основна наша культура, на якій ми маємо прибуток»,- Віктор Малофій, керівник СТОВ «Добробут».

Основна проблема – це кислотність насіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські синоптики розказали про погоду на найближчі дні

«У нього велика кислотність і велика кількість обрушеного зерна. Кислотність за державним стандартом повинна становити 3,4 відсотка, а зараз вона доходить до 8 відсотків. І що довше він стоятиме в полі, то вища буде кислотність.

Якщо вологість можна просушити, то кислотність ти ніяк не прибереш. І обрушене зерно теж. Це така проблема майже в усіх. Інша маленька проблема – від великої вологості падає сама рослина, гниє тарілка і падає на землю. І вже зібрати її неможливо.

Соняшник такої якості не хоче приймати ні Ніжин, ні інші підприємства. І взагалі буде дуже мало тих, які прийматимуть»,- Віктор Малофій, керівник СТОВ «Добробут».

Врожай минулого року також впав у ціні.

«Торік залишилося трохи врожаю, але ціна на залишок впала вдвічі. А якщо взяти в доларовому еквіваленті, то в чотири. Тобто прибутки наші з минулого врожаю зменшились у чотири рази»,- Віктор Малофій, керівник СТОВ «Добробут».

На жаль, цього року це типова ситуація не тільки на Чернігівщині, а й в інших областях – Рівненській, Хмельницькій, Житомирській. Не краща ситуація й в інших регіонах, де випало приблизно 150 мм вологи за вересень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button