Суспільство (відео)

Друга Світова війна – український вимір та уроки: чернігівський історик розповів, що замовчує росія (Відео)

 «Щоб ніколи не було війни!» – саме так постійно повторювали і мріяли наші бабусі та дідусі, які були свідками чи народилися в період Другої світової війни. На жаль, мрія не здійснилася, і через кілька десятків років на нашу землю знову ступила нога окупанта. А історичні уроки та паралелі Другої світової війни знову стали актуальними. 8 травня 2023 року в День пам’яті та примирення відомий чернігівський історик Сергій Бутько провів відкриту лекцію, на якій розкрив аспекти одного з найбільших збройних конфліктів історії людства – Другу світову війну.

«Давайте згадаємо, як почалася Друга світова війна. Вона почалася зі змови двох тоталітарних режимів – нацистсько-тоталітарного та комуністично-тоталітарного режиму. Це сталося 23 серпня 1939 року, і вже 1 вересня 1939 року нацистська Німеччина і СРСР напали та розгромили Польщу, внаслідок цього вони її поділили. Потім була агресія проти Фінляндії та захоплення країн Балтії, Буковини і так далі. А потім союзники через 22 місяці посварилися, і нацистська Німеччина напала на Радянський Союз. І коли в 1945-1946 роках відбувся Нюрнберзький процес, тоді з поваги до жертв Радянського Союзу, бо вони були дуже великими і була велика участь у розгромі нацизму, нічого не говорили якраз про ці факти», — Сергій Бутко, історик, представник Українського інституту національної пам’яті.

На думку історика, саме цей аспект і допоміг Сталіну замість відбудови та налагодження життя цивільного населення започаткувати перегони озброєння.

«Він у 1946 році прийняв 10-річну програму переозброєння армії. При чому головне – це авіація і флот, підводні човни. Для чого? А його не задовольнила Друга світова війна, він не захопив усієї Європи. І тільки його смерть і те, що цивілізований світ згуртувався в НАТО, зупинили цю комуністичну агресію. Тобто я хочу сказати, що один з уроків Другої світової війни полягає в тому, що непокаране зло повертається. Нацистський режим був розгромлений на Нюрнберзькому процесі, засудили його. Провели денацифікацію, Німеччина – одна з найзразковіших миролюбних держав зараз», — Сергій Бутко, історик, представник Українського інституту національної пам’яті.

Також історик зазначає що росія і надалі продовжує спотворювати факти на свою користь. У сучасних шкільних підручниках росія описує Другу світову війну, оминаючи бойові дії на території України, натомість фокусуючись на обороні Брестської фортеці, Сталінградській битві, битві на Курській дузі, а також штурмі Берліна, таким чином замовчує криваві події на території України та неймовірні втрати саме серед українців.

«У Другій світовій війні загинули від 8,5 до 10 мільйонів українців. На Чернігівщині на фронтах війни загинуло 143,5 тисячі наших земляків. Під час німецької окупації з вересня 1941-го до вересня 1943 років – понад 127 тисяч людей загинуло. Понад 42 тисячі людей загнали в рабство. Тобто величезні втрати та величезні руйнування. У нас не було власної держави, і українцям у Другій світовій війні довелося воювати за чужий національний інтерес. І це дуже боляче. І один із головних уроків – те єдине, що може захистити Україну, це тільки власна держава», — Сергій Бутко, історик, представник Українського інституту національної пам’яті.

Таким замовчуванням у підсвідомості росіян намагаються сформувати думку, що на теренах України у 1941-1945 роках не відбувалося жодних бойових дій.

«Тому ми вшановуємо всіх, хто боровся проти нацизму, але окремо вшановуємо тих, хто в ті роки Другої світової війни боровся саме за українців, за українську майбутню Незалежність. Серед них ми можемо назвати, наприклад, Галину Кузьменко, уродженку Нової Басані. Це колишній Бобровицький район. Вона була кулеметницею в УПА. Або, наприклад, підполковник армії Української народної республіки а потім полковник армії УНР – Іван Ремболович. І зараз ми можемо поіменно перерахувати 106 уродженців Чернігівщини, які були в лавах УПА. Сотні українців і чернігівців були в підпіллі ОУН», — Сергій Бутко, історик, представник Українського інституту національної пам’яті.

Також історик пригадує паралелі піклування про українське населення часів Другої світової війни та років відбудови.

«І я ще хочу нагадати з приводу українсько-визвольного руху під час Другої світової війни, які інструкції надавали командування УПА, які спрямовували свої групи на Чернігівщину у 1944 році. Вони казали так: бережіть та захищайте українське населення. Не давайте вивозити хліб. І навпаки, візьмемо Сталіна, таку страшну війну пройшли, люди вижили. Перемогли нацизм. В 1946 – 1947 роках був штучний голод. Від нього в Україні помер майже мільйон людей», — Сергій Бутко, історик, представник Українського інституту національної пам’яті.

Нині, другий рік поспіль, українці відзначають День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної війни росії проти України. Наша боротьба триває, як і кілька десятків років тому. Ми захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда-злочинця. Слава Героям різних часів, яким ми однаково завдячуємо нашою свободою.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button