Суспільство (відео)

«Етніка»: українське весілля в стінах чернігівського музею (Відео)

Із короваєм, піснями й етнічним одягом була представлена четверта експозиція музейного простору «Етніка» у стінах історичного музею ім. В.В. Тарновського. Цей проєкт у музеї існує з минулого року.

«Проєкт «Етніка» передбачений, замислений для того, щоб показати тяглість традицій народного мистецтва, починаючи з найдавніших часів і закінчуючи сьогоднішніми днями, сьогоднішніми майстрами. Тут представлені чотири локації. Це кузня, це хата вишивальниці, гончарна майстерня та майстерня різьбяра по дереву», — Євген Населевець, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Сам проєкт дуже динамічний: його експозиції змінюються відповідно до пір року та свят. Проєкт поєднує різні аспекти культури українського народу, розкриває особливості сучасного мистецтва, що ґрунтується на народних традиціях. Четверта експозиція – це весілля на Чернігівщині.

«Ми розкажемо про традиційне весілля на Чернігівщині, такі цікаві моменти, які багато пар – із тих, що зараз одружуються, – намагаються сьогодні поновлювати ці народні традиції», — Євген Населевець, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

«Сьогодні вже такий четвертий розділ у межах проєкту «Етніка», що відбувається в стінах Чернігівського історичного музею. Спершу ми торік відкривали різдвяну хату, потім міняли експонати, робили Великдень. Потім знову міняли експонати – на літній період робили ляльку-іграшку-забавлянку. І ця лялька була різна-різна: і текстильна, і керамічна іграшка була. А зараз осінь прийшла. І такий завершальний етап ми вирішили зробити. Оскільки осінь – пора весіль, ми вирішили зробити весілля», — Ольга Костюченко, майстриня народної вишивки.

Ольга Костюченко відома в Чернігові майстриня. Приблизно 20 років вона захоплюється мистецтвом і розвиває українські традиції. Серед її робіт є вишитий український одяг, є ляльки різних видів, великодні писанки. Таку любов до українських традицій прищепила жінці ще її шкільна вчителька.

«Мені пощастило, що моя вчителька, моя наставниця – Наталія Василівна Черняк. Вона ще в моєму дитинстві показала вишивку Чернігівщини, якою вона є насправді і якою вона має бути. Показала мені, що таке карсетка, що таке намітка, що таке очіпок. Хоч ми дуже довго сміялися спочатку, тому що були малі діти, тож нам ця естетика була трішки незрозуміла. Але тепер усе стає на свої місця і з’являються нові роботи», — Ольга Костюченко, майстриня народної вишивки.

На експозиції музейного простору представлено два комплекти весільного одягу, створені Ольгою цього року.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button