Суспільство (відео)

Руїни замість історичних пам’яток: який вигляд має Чернігів на платформі «Віртуальна Україна» (Відео)

Україна – країна з багатою історією. Історією, що захоплює та чарує. Кожне українське місто концентрує в собі силу не одного покоління. Не дивно, що так багато проєктів намагаються розказати та показати всю красу культурної спадщини нашої країни. Одним із таких є платформа «Віртуальна Україна», що всерйоз зацікавилася Черніговом.

«Взагалі, якщо говорити про платформу «Віртуальна Україна», ми з ними минулого року провели перемовини, що відзнімемо той красивий Чернігів, аби нанести його на гугл-карту, щоб іноземці, українці, переглядаючи карту, могли зорієнтуватися, що красивого можна подивитись у Чернігові, який на вигляд Спаський собор не лише зовні, а й зсередини. Тобто зробити такі цілі маршрути Черніговом задля того, щоб зацікавити. З огляду на те, що був карантин, інформаційні електронні платформи стали хорошою промоцією та мотивацією зацікавитися, а потім подорожувати», — Катерина Литвин – заступниця начальника міського управління культури та туризму.

Та якщо до війни на меті було увіковічнити історичну красу Міста легенд, то після деблокади Чернігова плани змінилися.

«На жаль, лютий місяць вніс свої корективи і ми змушені були перетранслювати своє бачення тієї віртуальної України. Пан Дмитро Малишев сам вийшов на зв’язок, лишень тільки окупанти вийшли з території Чернігівщини, зі словами, що він готовий приїжджати та робити всі потрібні зйомки. Власне, в середині квітня він приїхав, ми відзняли основні пам’ятки культури, ми відзняли приватні будинки, заклади культури, зруйновані бібліотеки, аби показати різновекторність тих руйнувань і тих страхів, які приніс нам ворог або «визволителі» саме в Чернігів та на його околиці», — Катерина Литвин – заступниця начальника міського управління культури та туризму.

Страхітливі наслідки обстрілів Чернігова задокументовані та збережені на платформі. Їх може переглянути кожен небайдужий. Якість відзнятого матеріалу вражає – у деяких випадках можна, так би мовити, зайти до квартири чи будинку. Зайти та побачити, як «рускіє асвабадітєлі» звільнили цивільне населення Чернігова від їхніх власних домівок. Зрозуміти, що для росії приватний будинок – найжаданіша ціль.

«Далі ці зйомки завантажені на гугл-карти, мають супровідні листи українською й англійськими мовами. Відповідно, людина може зорієнтуватися й обрати собі подивитися альтанку, яка вона сьогодні на вигляд. Який вигляд має приватний сектор. Отакі моменти, які дають зрозуміти, що стратегічні об’єкти для сусідньої держави – зовсім інші, ніж ми, власне, це розуміємо. Крім того, ми прекрасно розуміли, що деякі люди, які були відсторонені, їм складно це усвідомити. Тому ми додали музичний фон, аби люди відчули і почули те, що відчували чернігівці, відстоюючи звання міста-героя», — Катерина Литвин – заступниця начальника міського управління культури та туризму.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button