Суспільство (відео)

«Гаряче» земельне питання: баталії довкола «Ялівщини» тривають (Відео)

Будь-які земельні питання РЛП «Ялівщини» зумовлюють великий резонанс у Чернігові – як серед жителів міста, так і серед громадських активістів. Це не дивно, адже неодноразово всі вони висловлювалися проти будь-яких забудов, продажів та оренд, що пов’язані з парком. У грудні минулого року ухвалене Чернігівською міською радою рішення – про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою Фонду комунального майна на земельну ділянку площею 3,5 га в межах регіонального парку «Ялівщина» для будівництва та функціонування будівлі рекреаційного призначення – знову збурило суспільство. Тож захисники унікальної території в самому серці Чернігова знову взяли питання на контроль. На 27-й позачерговій сесії міської ради вони порушили питання – із якою метою ухвалювали таке рішення?

«У жовтні 2021 року ви на одній із сесій Чернігівської міської ради оголосили, що ця територія, 3,5 гектара, разом із «Будинком колгоспника» – це непосильна ноша для нашого бюджету, що 600 тисяч – це дуже велика сума для бюджету. І треба подумати над тим, щоб продати цю будівлю разом із земельною ділянкою, площею 3,5 гектара. Це були ваші слова і це було приводом для занепокоєння. Бо було сказано, що саме цю ділянку з будинком хочуть продати на аукціоні. Так само у грудні 2021 року були встановлені межі РЛП «Ялівщина», а один із депутатів каже, що знову межі не встановлені. Але це неправда. І оця ділянка 3,5 гектара входить у межі РЛП «Ялівщина». Просто не є зрозумілою мета рішення, прийнятого на минулій сесії», — Олександр Гашпар, громадський активіст, правозахисник.

Чернігівський міський голова пояснив це рішення так:

«Я не наполягав на цьому питанні, очевидно, що це питання чутливе. І ми утрималися від цього продажу. Є депутатський корпус, мені особисто не свербить так званий «Будинок колгоспника», я просто сказав: ось ми на стільки фінансуємо його, ось річне утримання. Платимо за отакі функціональні призначення, стільки дітей займаються. І чи можемо ми освоєння цієї науки здійснювати на іншій локації. Це стосовно майна, стосовно землі, Дмитренко, будь ласка, чітко і ясно для людей», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

За словами начальника управління земельних ресурсів, це начебто суто технічне питання.

«3,5 гектара оформлюються для користування Фонду комунального майна, для обслуговування цього об’єкта нерухомого майна, для того, якщо передавати комусь чи віддавати, щоб чітко можна було розуміти, яке цільове призначення земельної ділянки, які ставки податку сплачуються за цю ділянку і в якому статусі вона буде. З приводу будівництва, що планується там, я вам відверто скажу: жодним законом не передбачено там якихось будівництв, якщо там кажуть про житлові будинки, це неможливо зробити законодавчо. І не буде можливо, поки не пройдуть процедури відповідні всі, а вони неможливі на рівні держави», — Василь Дмитренко, начальник управління земельних ресурсів ЧМР.

Утім, питання меж знову не визначене.

«Січень 2022 року. Засідання робочої групи щодо визначення порядку користування цією територією. Перша робоча група, проводить голова обласної адміністрації. І я чітко ставлю запитання керівництву комунального закладу: скажіть, будь ласка, якщо ви кажете, межі сформовані, то який кадастровий номер? А кадастрового номера немає. Далі ставлю запитання працівнику Держгеокадастру: скажіть, межі РЛП «Ялівщина» сформовані? Так чи ні? Відповідь: ні, не сформовані», — Василь Дмитренко, начальник управління земельних ресурсів ЧМР.

За словами Владислава Атрошенка, будівництво неможливе за законом.

«Для того, щоб щось будувати, треба отримати дозвіл на будівництво. Він дається як кінцевий етап. Після надання містобудівних умов та обмежень, після отримання статусу оренди чи будь-якого іншого статусу земельної ділянки… Розроблення проєкту, його затвердження і потім вже надання дозволу. В нас немає такого права, закон нам не дає права здійснити цю процедуру. Дуже просив би, щоб ви це з’ясували для себе і всі заспокоїлися», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button