Суспільство (відео)

Зустрічаємо сезон холодів: чернігівські лікарі розповіли, як захиститися від застуд (Відео)

Чернігівщину поступово «накриває» гострими респіраторними захворюваннями різного походження. Сприяє цьому різке похолодання, що без перспектив на тепло, скоріш за все, плавно перейде в зиму. Чернігівські лікарі називають переохолодження та слабкість імунітету головними причинами застуд і тяжкого перебігу вірусних чи бактеріальних захворювань.

«Перше і головне правило – це тепло вдягатися, відповідно до сезону. Звісно, вітамінні препарати будуть доречними, щоб підтримати свій імунітет. Але багато залежить і від самої людини», — Валентина Титоренко, сімейний лікар третього поліклінічного відділення ЧМЛ №2.

Важливо, як кажуть, бути в тонусі, тобто берегти свій імунітет. Горло, як одне з воріт для інфекцій, за словами лікарів, не потребує додаткового захисту. Окрім людей, яким були видалені мигдалики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівська міська лікарня №3 відновила роботу “ковідного” відділення

«У нас є окрема група пацієнтів, які більше вразливі до вірусних захворювань та й узагалі перемерзань. Це пацієнти, які не мають мигдаликів. Головна їхня функція – щоб не допустити віруси чи бактерії в організм, щоб інфекція не опустилася вниз. Тобто у тих пацієнтів, які без мигдаликів, немає первинного захисту», — Валентина Титоренко, сімейний лікар третього поліклінічного відділення ЧМЛ №2.

Загалом засоби захисту від застуд класичні та незмінні – правильне здорове харчування, нормальний сон, водний баланс. Варто доповнювати організм вітаміном Д3. Якщо хочете захиститися від конкретного вірусу, не варто нехтувати вакцинацією.

«Із приходом холодів актуальною в нас залишається вакцинація. І це не обов’язково від ковіду. Це може бути вакцинація і від грипу. Тому що часто не лише самі віруси призводять до хвороби. Наприклад, людина перемерзла, вірус чи бактерія приєдналися – і можна захворіти», — Валентина Титоренко, сімейний лікар третього поліклінічного відділення  ЧМЛ №2.

Містяни загалом обізнані і вже як могли приготувалися до сезону ГРВІ.

«Вдягаюся тепліше».

«Чай теплий п’ємо і все».

«В масці. Два щеплення».

«Фрукти їсти. Вітаміни їсти. Вдягатися тепло».

За словами лікарів, якщо говорити про перемерзання, то, крім горла, однією з найбільш уразливих систем організму є сечостатева. Тому особливо актуально на сьогодні забути про літні модні тренди і тримати в теплі органи тазової порожнини.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Роман Лазун

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button