Суспільство (відео)

Головні «ворота» Чернігова реконструюють: активісти вказують на незаконність (Відео)

На засіданні містобудівної ради її члени, активісти та влада обговорили майбутні реконструкції на Валу та Вокзальній площі.  Спершу послухали про зміни в нижній частині Валу. Змінюватимуть багато, переважно освіжаючи старе. Облаштовуватимуть дитячі майданчики, газони, доріжки, освітлення. З’явиться робочий фонтан, новенькі сходи, лавки та урни. Які, як і більшість, залишаться типовими.

«Однією з пропозицій активістів було встановлення смітників з розмежуванням, окремим збором. Але дійшли згоди, що оскільки це не прийнято програмою міста, то зараз недоцільно», — Станіслав Мельник, ТОВ «Сіті-Проект».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Гарячий» виконком: у Чернігові вводять обмежувальні заходи

Після доповіді дійшла черга до критики і запитань.

«За такої конструкції вода бігтиме не по доріжці, вода бігтиме по газону і є загроза його розмивання», — Олександр Сердюк, екс-заступник чернігівського міського голови із питань будівництва.

«Прокладаючи кабелі для освітлення, попиляли коріння близько 20-ти дерев. Це все одно, що людині відпилювати ноги», — Сергій Лепявко, чернігівський історик.

На більшість запитань проектанти дали вичерпні відповіді. Дилемою залишилось тільки питання законності реконструкцій на цій території. Зокрема, чернігівський історик Костянтин Ягодовський наголосив, що заплановані роботи суперечать закону через особливий статус території.

«Тут не тільки охоронна зона, тут безпосередньо територія пам’ятки археології національного значення», — Костянтин Ягодовський, чернігівський історик.

«У нас всі роботи погоджені і з «Черніговом Стародавнім», і з департаментом культури ОДА, і з Міністерством культури», — Ярослав Куц, керівник управління ЖКГ Чернігівської міської ради.

«Ми вважаємо, що діємо в рамках чинного законодавства», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Обговорення ж реконструкції Вокзальної площі пройшло в ще більш жвавій дискусії. Тепер же опонентами головного архітектора цього проекту – Костянтина Нагорного – стали місцеві фахівці.

Вказували на його недосконалість, зокрема, там не було згадано про водовідведення, покриття площі, забули про наявність трамвайних колій і супермаркету АТБ. Запланована ж окраса площі – ротонда в її центрі, – стане недоступною для відвідувачів.

Загалом же реконструкція привокзальної площі цього року відбуватись не буде. Адже на неї ще навіть не були виділені кошти. Тай сам проект, швидше за все, через критику ще буде неодноразово змінюватись.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button