Суспільство (відео)

Град лежав дві доби: як жителі Макошиного оговтуються після буревію (Відео)

Дві години негоди – і всі городи в селищі Макошине, що в Менській громаді, набули однакового вигляду. Град і шквальний вітер 29 червня знищили всі насадження, які селяни вирощували цього непростого року.

«Спочатку піднявся вітер, акації навпроти крутило до землі. Боялася, аби сусідська береза на хату не впала. Яблуню он взагалі зламало навпіл. А тоді град, його було дуже багато, бо лежав ще й на другий день.

Так раділа городу, рано раділа, як то кажуть. Було все таке добротне і гарне. А зараз подивишся – нічого немає. Маємо надію, що хоч щось підніметься, можливо, щось відійде. Насаджувала більше усього, більше буряка, картоплі. Бо по можливості, може, ще й ділитися буде потрібно. В країні ж таке коїться. І капусту садила з розрахунку на те, що з Херсона не привезуть. Але негода зробила своє»,- Оксана Коваленко, жителька с. Макошине.

Окрім городини для себе, разом із чоловіком вони вирощували овочі для худоби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гігантський град і звалені дерева: наслідки буревію на Чернігівщині (Фото)

«Це ж тільки грядки, можна сказати, а ще ж є городи. Теж гарбузи побиті, для худоби саджали. Буряків також ще 10 соток садила, вони теж у такому ж стані. І кабачків ми садимо багато – теж знищило. От, як бачите, таке лихо нас спіткало»,- Оксана Коваленко, жителька с. Макошине.

У пані Любові ситуація на городі аналогічна.

«Картопля, буряки, цибуля, морква… Нічого немає, нічого.

Цього року людям дійсно важко, тому що дійсно війна в людей багато чого забрала. А тут ще таке трапилося. Найшла така негода, бачите, люди залишилися без нічого. Все просто зрівняло»,- Любов Мех, жителька с. Макошине.

Окрім того, негода позривала покрівлі з будинків, повалила дерева, внаслідок чого селище залишилося знеструмленим. Одне дерево навіть прибило худобу на пасовищі. Ліквідовують наслідки такого буревію вже майже тиждень.

«Повибивало городину, без сліз на городи не глянеш. Тут у центрі стояла вода, по кісточки лежав град. Побило дахи в людей, у нас на старостинському окрузі впала ялина на дах адмінбудівлі. Побило шифер, будемо ще ремонтувати»,- Світлана Попок, староста Макошинського старостинського округу.

Аби хоч якось допомогти мешканцям селища, підприємці та жителі навколишніх сіл збирають і передають розсаду. Сподіваються, що в такий спосіб зможуть допомогти виростити невеличкий урожай, який дасть змогу підготуватися до зими.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button