Суспільство (відео)

Кліматичні насадження, екодерева та декор: еколог розповів, що і для чого треба висаджувати в Чернігові (Відео)

Озеленення міста має не лише естетичну функцію. Це і захист нас від токсичних викидів переважно автотранспорту або ж промисловості, це і прихисток від кліматичних зсувів у бік спеки.

Так, екологи «Чернігівського колегіуму» імені Шевченка розробили концепцію озеленення міста – для користування КП «Зеленбуд».

«Науковцями нашого університету було розроблено концепцію озеленення нашого міста. І в Україні таку концепцію мають два міста. Це місто Тернопіль і місто Чернігів. З огляду на цю концепції, ми рекомендуємо основний асортимент для озеленення та додатковий асортимент»,- Юрій Карпенко, еколог.

Наразі «зеленбудівці» частково дотримуються порад екологів.

За словами ж останніх, основною функцією дерев у містах є поглинання забруднюючих речовин. Тут маємо трійку найкращих представників екосередовища в наших широтах – каштан, липа і тополя.

«Найкраще для таких функцій підходить каштан. Але кінський каштан уражується міллю, то тому краще каштан червоний. Далі підходить липа серцелиста. Також актуальними є тополі. Звісно, щодо них є багато негативу, бо вони дають пух, який шкодить алергікам, але можна висаджувати чоловічі форми тополі. Особливо актуально це в промисловій зоні, там, де прокладені автомагістралі. Це також матиме важливе значення»,- Юрій Карпенко, еколог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині випав перший сніг (Фотофакт)

А ще особливу увагу в місті треба приділити висаджуванню хвойних рослин, адже, крім поглинання, вони ще й виділяють корисні фітонциди.

«Серед хвойних це звичайні садові форми ялини звичайної, ялини колючої. Варто звернути увагу на модрину. Це єдине хвойне дерево, яке на зиму скидає свою хвою. Воно щороку оновлюється»,- Юрій Карпенко, еколог.

Колосальну роль у сучасних містах уже відіграють так звані дерева-тіні. Однак вибираючи породу, треба враховувати, щоб вона була стійкою до забрудненого середовища міста.

«Слід звернути увагу на дуб канадський або дуб північний. Це також дуже витривале дерево. Його варто садити в районі новобудов. Це швидкоросле дерево, воно дуже стійке до забрудненого середовища, а також воно декоративно естетичне. І — що найголовніше – створює затінок. Сьогодні для нашого міста важливе створення кліматичних насаджень»,- Юрій Карпенко, еколог.

«Потрібно садити не тільки формові декоративні дерева, треба висаджувати дерева, які будуть створювати затінок, зменшувати температурні баланси та знижувати температуру в межах нашого міста»,- Юрій Карпенко, еколог.

І, безумовно, декоративна флора. Вона другорядна, хоча й найбільше милує око, проте, крім краси, інших функцій не виконує.

«Що стосується високодекоративних рослин, то це такі, як магнолії, гібіскуси, форзиції. То ці дерева, кущі виконують переважно роль декоративну, естетичну. Їх повинні висаджувати в межах паркових зон, там, де відпочивають люди, там, де є заклади дошкільної освіти, середньої освіти»,- Юрій Карпенко, еколог.

Декоративні насадження є такою собі цікавинкою, вкрапленням до основного асортименту озеленення міста.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button