Суспільство (відео)

Хитка довіра до влади, війна та корупція: що бентежить жителів Чернігівщини (Відео)

Війна, корупція, нестача грошей та медицина – це основні проблеми, які хвилюють жителів Чернігівської області в сучасному сьогоденні. До таких висновків підштовхує опитування на території нашої області проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова у вересні цього року.

«Люди говорять про обстріли українських міст, власне відключення електрики, яке може бути наслідком цього. Тобто напередодні зими люди вочевидь очікують, що росіяни будуть повторювати те, що вони робили попередній рік, ну і новий наступ російських військ на фронті, на жаль, останні події, останні новини показують, що росіяни все ще намагаються наступати», — Сергій Шаповалов, аналітик.

Жителі Чернігівщини доволі критично налаштовані до місцевої влади. 42% опитаних вважають, що за останній рік місцевій владі не вдалося досягти змін на краще у жодній сфері, проте половина опитах вважають, що місцева влада справляється зі своїми обов’язками.

«Результати тут не можна розподілити на одне конкретне місто на Чернігів, на Прилуки чи Новгород-Сіверський. Це вибірка взята по всі області. Дійсно в нас в області спостерігались певні політичні конфлікти, це і чернігівський, про який всі знають і він став у всіх на слуху. Дуже давній, який тягнеться аж від середини 2021 року», — Андрій Подвербний, політичний оглядач.

«Зараз в нас внутрішня політична битва за Чернігів відбувається. І це насправді негативно впливає і на політичну атмосферу, і я думаю, що на соціальні справи. На питання: «На вашу думку в яких сферах місцевої влади вдалось досягти змін на краще за останні 12 місяців». Я думаю, що враховуючи те, що потім люди відповідають, що вони вважають, наприклад, в нас в Чернігові місцева влада справляється, то я думаю, що тут є специфіка того, що під час війни люди не очікують великих покращень», — Олександр Рись, політичний оглядач.

«Люди все-таки продовжують притримуватись думки, що органи місцевого самоврядування, тобто ті органи, які обираються, власне місцеві голови повинні свої повноваження зберігати», — Сергій Шаповалов, аналітик.

Під час повномасштабного вторгнення на території України жителі Чернігівщини згідно з опитування з більшою довірою ставляться до Збройних Сил України, до Президента та волонтерів.

«Тобто все, що передбачено із забезпеченням національної безпеки у нас всі органи мають і зберігають високий рівень довіри. Але от такі колегіальні органи законодавчої і виконавчої влади, на жаль і у чернігівців, і у сумчан викликають не сильно багато довіри, сумніви щодо того, що там відбувається все так, як би мало то бути», — Сергій Шаповалов, аналітик.

Важливим питанням була та залишається мовна політика. 90.7% опитаних жителів Чернігівщини погоджуються щодо необхідності використання української мови у сфері обслуговування.67% опитаних на Чернігівщині  вважають, що діяльність УПЦ МП сприяє російській агресії.

«До повномасштабної війни у людей не було великого розуміння, чому це потрібно робити, забороняти російські культурні продукти, обмежувати їх доступ до українського ринку. Загалом по Україні у попередніх наших опитуваннях до повномасштабної війни, то погоджувались, що це необхідний крок тільки на Заході, навіть в Центрі нашої держави, куди Чернігівщина відноситься і Сумщина також, не було розуміння що це потрібно робити. На щастя, люди зараз здебільшого погоджуються, що це необхідний крок для захисту держави – це ще один вимір нашої безпеки. Повномасштабна війна стала для людей стимулом переосмислювати минуле і в тому числі сторінка нашого нещодавньої історії», — Сергій Шаповалов, аналітик.

Більшість жителів Чернігівщини підтримують заборону російських культурних продуктів в Україні, проте 22% опитаних вважають, що така заборона обмежує їх права.

«Всі бачили, як росіяни до повномасштабного вторгнення намагалися дискредитувати Україну в цьому сенсі і посіяти ворожнечу між людьми різних регіонів. І наші опитування насправді показували, що якоюсь мірою їм це вдавалося.Тому що дійсно регіони півдня і сходу України відрізнялися», — Сергій Шаповалов, аналітик.

«Зрозуміло, що молодь наврядчи ностальгує за якимось радянськими чи російськими фільмами. Люди 60+ можливо є ті, які звикли дивитись на Новий рік всі ці «блакитні вогники», слухати Баскова. Можливо це було зумовлено наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією громадян. Тобто, можливо, якісь люди переселенці, які переїхали з території Східних, Південних регіонів, тієї ж таки Донеччини, Луганщини», — Андрій Подвербний, політичний оглядач.

У Чернігівській області під час цього опитування було залучено 257 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 6,3%.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button