Суспільство (відео)

Хрущі-цукерки і хенд-мейд годівничка: зимовий порятунок тварин (Відео)

Із настанням зими життя змінюється не тільки у людей, а й у тварин. Це пов’язано зі скороченням світлового дня та зменшенням вільного доступу до кормів. За короткий проміжок часу звірам треба зібрати необхідну кількість їжі, щоб пережити ніч.

«Більшість кормів зараз недоступна, тож їм доводиться більше пересуватися. Шукати незвичайні місця, де можуть переховуватися личинки та комахи в дорослому стані, які також зимують», — викладач кафедри біології НУ «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка Олександр Федун.

Також птахи шукають насіння під снігом. А зайці у спробах поживитися можуть навіть нашкодити садівнику.

«Вони дуже люблять у цей період молоді пагони садових дерев – яблуні, груші. Можуть навіть обгризати кору», — викладач кафедри біології НУ «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка Олександр Федун.

Зимує в нас невелика кількість звірів, адже не всі змогли в обмежених умовах пристосуватися до постійних пошуків їжі. Із птахів залишаються граки, галки, сірі ворони, дрозди і дятли, синиці та горобці. Також прилітають снігурі. Із ссавців здебільшого маленькі гризуни, зайці, лисиці, косулі, кабани. В Ялівщині в минулі роки навіть бачили лося.

«Міське середовище, з одного боку, приносить психологічне навантаження у вигляді переляку. А з іншого – воно в певною мірою безпечне, тут не зустрінеш мисливця, бо полювання заборонене»,  — викладач кафедри біології НУ «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка Олександр Федун.

З огляду на те, що люди забирають у тварин частину життєвого простору, звірі потребують нашої допомоги. В лісових господарствах цю роботу виконують лісники, розсипаючи корм. А в місті зробити це може кожен житель. Для цього не потрібні складні інженерні годівниці, достатньо звичайної пляшки від мінеральної води.

У годівницю краще класти насіння соняшника або гарбуза, але не смажене, бо в ньому менше калорій. А справжніми ласощами стануть засушені хрущі, вони для птахів – як цукерки для людини.

Журналіст Марина Шолох

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button