Суспільство (відео)

У Чернігові збагнули, як зберегти культурні цінності від вандалів (Відео)

Атаки вандалів на культурні цінності Чернігова наразі почастішали. Крадіжка погрудь Коцюбинського та Пушкіна, тепер ще й сплюндрований Спасо-Преображенський собор. У різдвяні вихідні вандали обмалювали фарбою таблички на стіні собору, одна з них свідчить про возз’єднання України та Росії. Наразі табличку тимчасово зняли, аби відчистити мармур від фарби.

«Загострення ситуації, нестабільність спостерігаються не лише в Чернігові, а й по всій Україні, це і загострення військових дій, політичні», — відзначає  учений секретар НАІЗ «Чернігів стародавній» Сергій Черняков.

У Департаменті культури та туризму розповідають: уже направили документи до Міністерства культури, аби науково-експертна рада дала дозвіл спірну табличку взагалі прибрати зі стін собору.

Територію Валу з 2011 року за кругленьку суму пильнують працівники Управління поліції охорони. Якщо музеї знаходяться під сигналізацією та постійною сторожовою охороною, то об’єкти, що не мають захисту, зі стін патрулюються озброєними працівниками установи. Працює пара охоронців – з вечора і до 8-ї години ранку.

«Сам обхід займає 1,5 кілометра, хвилин 40 обходять, 15 – відпочивають. Виділених коштів не вистачає. Охороняти індивідуально кожну пам’ятку складно», — говорить начальник Управління поліції охорони в Чернігівській області Олег Гронь.

Утім, на період новорічних свят, коли і сталася більшість вандальних витівок, патрулювали ще й сотні правоохоронців.

«На різдвяні свята особовий склад переведений на посилений варіант несення служби, працювали близько 500 правоохоронців. Біля церков і культових споруд поліція забезпечувала охорону громадського порядку», — розповідає речник ГУНП у Чернігівській області Сергій Бриль.

Як у такому разі відповідальні служби проморгали вандалів на Валу? Пояснення просте та логічне. Аби затримати зловмисника, його треба спочатку хоча б побачити. Але як це зробити в абсолютній темряві?

«Ночі до ранку його немає, все вимкнено, крім пам’ятників Мазепі та Володимиру, вони освітлені прожекторами. Із ліхтариками ходять два наші співробітники», — говорить начальник Управління поліції охорони в Чернігівській області Олег Гронь.

Проблема ще й у тому, що деякі об’єкти на Валу досі не стоять на балансі жодної установи міста. А тому й охоронна служба не вносить їх до переліку дислокації патрулювання.

«Якщо брати пам’ятник Пушкіну, не знаю, чи стоїть у них на балансі, але в дислокації маршруту його немає, у нічний час туди ми не заходимо. Якби пилили його, стук якийсь, певно, що підійшли б», — зазначає начальник Управління поліції охорони в Чернігівській області Олег Гронь.

На території заповідника «Чернігів стародавній» більше 30 об’єктів. Більшість із них – пам’ятки національного значення. А тому відповідальні за збереження культурних пам’яток міста шукають шляхів, як не допустити подібних інцидентів у майбутньому.

«Я особисто казав міській владі про те, що необхідне відео спостереження, щоб було достатньо, щоб і сигналізація, і відеоспостереження, щоб зберегти те, що створено людьми», — зауважує учений секретар НАІЗ «Чернігів стародавній» Сергій Черняков.

Це, можливо, вже цього року в рамках програми «Безпечне місто».

«Підсвічення всіх об’єктів, відеонагляд. Із цього приводу буде знову збиратися робоча група, ми будемо вносити свої пропозиції, щоб додати до списку першочергових об’єктів пам’ятки архітектури на Валу», — говорить начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Окрім того, спеціалісти ще радять подумати над тим, аби обгородити територію заповідника.

Журналіст: Аліна Клименко

Оператор: Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button