Суспільство (відео)

«Хто нічого не робить, у того немає кримінальних справ»: про що говорили на нараді в Чернігівській міськраді (Відео)

«Хто нічого не робить, у того нема кримінальних справ», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Так виконувач обов’язків чернігівського міського голови Олександр Ломако під час щотижневої ранкової наради прокоментував факт вручення підозри начальнику управління житлово-комунального господарства ЧМР Ярославу Куцу.

«Це життя і, я повторюся, що до якогось вироку суду ми нікого звинувачувати не можемо. Трагедії жодної немає. Хто нічого не робить, у того немає кримінальних справ», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Нагадаємо, 14 лютого 2024 року начальнику управління ЖКГ Чернігівської міської ради Ярославу Куцу вручили підозру щодо ймовірної службової недбалості. Йдеться про закупівлю техніки білоруського виробництва комунальним підприємством «АТП-2528» за завищеними цінами.

16 лютого 2024 року Новозаводський районний суд Чернігова обрав запобіжний захід начальнику управління ЖКГ Ярославу Куцу у вигляді нічного домашнього арешту з 21:00 до 07:00. Також рішенням суду його відсторонили від займаної посади строком на два місяці.

Питання водопостачання в Новоселівці – ще одна актуальна тема для міста: 17 лютого 2024 року кілька десятків жителів населеного пункту Новоселівка перекрили рух транспорту на околиці Чернігова, на трасі в напрямку Новгорода-Сіверського, пропускаючи лише автомобілі надзвичайників і військових.

«Люди вийшли на перекриття, бо вони хочуть індивідуальні договори з «Водоканалом». Ми розірвали ці договори через форс-мажорні обставини в травні 2022 року», — Сергій Малявко – директор КП «Чернігівводоканал» ЧМР.

За словами Сергія Малявка, восени 2021 року було встановлено загальний прилад обліку на межі майнової належності, простіше кажучи, представники КП «Чернігівводоканал» встановили лічильник, який визначав кількість води, що була подана з Чернігова до села Новоселівка.

«Ми отримали дуже цікаву інформацію: втрати води по Новоселівці становили від 40 до 50%, залежно від сезонності. Якщо це перевести в кошти за тарифом 15,56, що чинний на сьогодні, то 240 тисяч гривень становлять орієнтовні втрати на рік», — Сергій Малявко – директор КП «Чернігівводоканал» ЧМР.

«Чому чернігівська громада повинна сплачувати кошти за втрати води, за те, що за іншим тарифом крутитимуть жителі іншої громади? Це не бідна громада. Це одна з найбагатших громад у Чернігівській області», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Основною вимогою жителів села Новоселівка є укладення індивідуальних договорів із КП «Чернігівводоканал» для подальшого водозабезпечення та водовідведення. Утім, Сергій Малявко під час наради наголосив, що це – неможливо.

«Згідно з чинним законодавством, ми не можемо укласти індивідуальні договори. Ми запропонували Киселівській ТГ укласти договір щодо лічильника, що вони й зробили, але мешканці незадоволені, тому що депутати Киселівської громади проголосували, що надавачем послуг буде якесь приватне підприємство, яке купуватиме воду у водоканалу за ціною 15,56, а встановили тариф у розмірі майже 30 гривень, що обурило мешканців. Але є люди, які підбурюють цих мешканців, є депутат міської ради, який підбурює мешканців, є депутат Верховної Ради, який підбурює цих мешканців», — Сергій Малявко – директор КП «Чернігівводоканал» ЧМР.

«Треба ж називати і прізвища, хто там із народних депутатів підбурював? – Ну, вони запити пишуть на Гривка. – Ну, це античернігівський депутат, коли в Чернігові створювали військову адміністрацію, він там більше за всіх бігав у Верховній Раді та просив припинити повноваження місцевого самоврядування. І дуже засмутився, коли йому сказали, дослівно, що ми цю «херню» ставити на голосування не будемо», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Тож знайшовши винних у ситуації, що наразі сформувалася з водопостачанням у селі Новоселівка, міські керманичі перейшли до обговорення наступних питань життєдіяльності міста – виконувач обов’язків чернігівського міського голови звернувся до громадськості міста з проханням не рятувати приміщення колишньої дитячої стоматології. 

«Не треба рятувати приміщення стоматологічної поліклініки, яке біля міської ради, яке зруйноване. Ні в бюджеті на 2024 рік кошти на демонтаж не закладалися, ні серед пріоритетів наших на найближчий час цього немає зараз, тому що точно не до цього», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Утім, на часі, за словами начальника комунального підприємства «АТП-2528» ЧМР Руслана Волока, ремонт 257 вулиць Чернігова.  

«Підприємство обстежило майже все місто – це і приватний сектор, і основні магістралі, дороги, провулки. На сьогодні хоч якогось ремонту потребують 257 вулиць у нашому місті, це тільки асфальтовані, я не кажу вже про приватний сектор, яким пересувалася велика військова техніка, і вулиці зруйновані повністю. Коштів, виділених цьогоріч, мало. Хочу, щоб мешканці міста розуміли: ми виходимо з того, що є, будемо робити на тих магістралях, де більший потік автотранспорту, також ми плануємо і в приватному секторі навести лад, будемо зрізом засипати», — Руслан Волок – начальник КП «АТП-2528» ЧМР.

Утім, чи відбудеться в 2024 році ремонт усіх зазначених об’єктів, наразі невідомо, адже за словами виконувача обов’язків чернігівського міського голови Олександра Ломако, відповідних коштів у міському бюджеті немає.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button