Суспільство (відео)

Квартирне питання: секрети утеплення житла по-чернігівськи (Відео)

Зі спекою впорались, тепер би в холод зігрітись. Із настанням осені чернігівці дедалі частіше задумуються над тим, як би зробити свої домівки теплішими. Наприклад, пані Світлана вже замінила в квартирі вікна та встановила нові двері. Каже, що після ремонту в квартирі потеплішало на кілька градусів.

«Поміняли вікна, тому що були старі, пропускали холод. Було незатишно, було навіть таке, що кути цвіли, а тепер змінили раму, поміняли вікно, ізоляція стала хорошою. Протягів немає. Це велике значення, коли немає протягів, зберігається добре тепло. Щоб температура зберігалася краще, зробили не тільки вікна, але й двері. Поставили другі двері, все заізолювали. Щілини всі закрили ущільнювачем», — розповідає Світлана, мешканка Чернігова.

Експерти з енергоефективності кажуть, що утеплювати квартиру треба правильно. Для цього насамперед необхідно придбати двокамерні вікна з шириною профілю 7 сантиметрів. А вибір радіатора має відповідати квадратурі приміщення та бути оснащеним терморегулятором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці нарікають на «репресії» з боку тепловиків

«Він може бути механічним, а може бути немеханічним, який міряє температуру кімнати …падає, то шток відкривається – і більше води подається на вашу батарею. Ще для чого він існує. Коли ми говоримо про санепіднорми, мешканці повинні в період опалювального сезону провітрювати кімнату. Щоб не опалювати вулицю, закривається цей краник. По стояку тепло проходить далі, а батарея в цю мить вистигає і ви не нагріваєте вулицю. Провітрили, закрили вікно і відкрили батарейку, знову почали нагрівати», — говорить Юліан Комков, експерт з енергоефективності.

Щоб квартира не вихолоджувалась, необхідно подбати про герметичність фасаду. Тут є два варіанти: утеплення пінопластом і задувка швів.

«Якщо, скажемо так, ми беремо звичайну квартиру, то клаптикове утеплення коштує 6-10 тис. грн, а перезадування швів – десь дві тис. грн, ну три максимум. Але водночас ви матимете той самий комфорт, ніж локально ліпитимете пінопласт. Якісне утеплення пінопластом стіни навіть однієї квартири коштуватиме приблизно 30 тисяч, у цегляних будинках основні тепловтрати – вікна, загальні та квартирні двері. Там немає швів», — розповідає Юліан Комков, експерт з енергоефективності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЖКГ потребує реформи: зниження тарифів на тепло, модернізація мереж і використання українського газу

Згідно із законом, температура в квартирі має становити від 18 до 20 градусів, залежно від її розташування. Якщо в період опалювального сезону ці показники не відповідають нормам, то людина може розраховувати на перерахунок оплати за послуги. Його розраховують індивідуально в судовому порядку.

«Якщо не надається послуга, то людина звертається спочатку до компанії, яка надає послугу. Представник компанії повинен протягом доби приїхати до такого споживача і разом вони повинні скласти акт-претензію, в якій зазначити конкретно, яка послуга та чому не відповідає вимогам. Акт направляється до компанії і протягом п’яти днів повинна бути відповідь у письмовому вигляді – чи задовольнять вимогу споживача, чи відмовлять», — зазначає Олександр Комаса, юрист.

Експерти кажуть, що комплексне утеплення багатоповерхівок, із повною заміною вікон і дверей у під’їздах, матиме більший ефект, ніж просто локальна ізоляція. В результаті суми в платіжках можуть зменшитися до 50%.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button