Суспільство (відео)

Інвестиції – можливість для розвитку громад: як у Чернігові працюють із міжнародними партнерами (Відео)

Міжнародна підтримка європейської спільноти стала надійним плечем для України з перших хвилин повномасштабного вторгнення. Починаючи з військової та гуманітарної допомоги, надання прихисткуу своїх країнах для біженців і завершуючи великими фінансовими інвестиціями на відбудову. До річниці повномасштабного вторгнення Швейцарія організувала низку заходів, на яких обговорювали питання впливу російської агресії на життя та розвиток громад. Серед учасників таких заходів була і чернігівська активістка Юлія Заїка, яка представляла й нашу Чернігівщину. Вона презентувала досвід супротиву ворогу та розповіла, як вони разом із командою допомагали мешканцям, забезпечували медикаментами та продуктами, а також налагоджували комунікацію в регіоні.

«Ми опинилися в тій ситуації, коли ми не можемо запитати поради у друзів та колег чи партнерів і навіть в інших країн, тому що той досвід, який проживає сьогодні Україна, є унікальним. Але питання в тому, що унікальність є і в кожного регіону, і в кожної громади. Тому що активність бойових дій і ситуація в кожному регіоні розвиваються абсолютно в інший спосіб», — голова ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» Юлія Заїка.

Першим і надважливим у той час стало формування дієвих для того моменту алгоритмів дій, які швидко виявляли б потреби мешканців, аби надалі розуміти, яким чином шукати джерела надходження.

«Спілкуючись із колегами з Вінниці, Харкова, Львова, Одеси, Мелітополя, Маріуполя, ми розуміли, що ситуації геть відрізняються. Оскільки Чернігів опинився з перших днів у стресі, в шоці, під постійними атаками й обстрілами,то можливості задуматися, вирішити та надалі комунікувати практично не було. І це проявило можливість побудови працюючої системи, якої не було до того, або вона була застаріла, бо ситуація змінюється кожного дня. І війна загострила відчуття того, що ось можливість є, а через кілька хвилин її вже немає», — голова ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» Юлія Заїка.

Тоді навички управління, швидкої організації та гнучкості, притаманні учасникам ГО «Ліга ділових та професійних жінок України»,неабияк допомогли в доставці та реалізації благ,що надходили від міжнародних донорів до мешканців. Утім, стратегії, які працювали ще рік тому, вже є неефективними, а тому зараз організація комунікує з міжнародними партнерами, аби залучати допомогу не «точкову», а для розвитку регіону та країни загалом.

«І питання якісної координації та розподілу гуманітарної допомоги та якісного її використання є ключовим. Бо якщо мільярди виділяють, але ми просто бездарно їх проїдаємо і це не є прозорі процеси, коли ми зловживаємо, і хаотично таненалагоджено кудись точково закриваємо якісь питання, це не дає ефекту, це не дає результату,не дає сталості, яка на сьогодні є основною», — голова ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» Юлія Заїка.

Прозорість та ефективність – це сьогодні найголовніша вимога і від донорів, які надають допомогу. На думку Юлії Заїки, зараз в інвестиціях треба вбачати можливості для розвитку, а не просто вливання коштів.

«Інакше виснажуються країни, які інвестують. Виснажується населення, бо воно немає ні безпекового фактору,ні фактору забезпечення мінімальних потреб –аніпродовольчих,ані фінансових, – а ми знаємо з піраміди Маслоу, що якщо немає забезпечення базових потреб, ми не можемо рухатися вгору. І те, що ми зараз протягом останніх місяців пропрацювуємо з донорами, аби максимально всі інвестиції спрямувати на внутрішній ринок держави», — голова ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» Юлія Заїка.

Таким чином у громадах та в державі загалом формуватимуться умови для розвитку громад і повернення людей з-закордону, які бачитимуть тут гідні умови життя.

«Якщо це продовольче забезпечення, то не завозити продукти з-за кордону, а виявити наших виробників і підприємців,які працюють у регіонах, куди спрямовується допомога,й інвестувати в цей бізнес,що безпосередньо і наповнює бюджети громад. І тоді ми і створюємо нові робочі місця, і повертаємо людей, які виїхали, а ми розуміємо, що в нас у регіоні дуже велика кількість людей виїхала», — голова ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» Юлія Заїка.

Для того ж в організації також активно досліджують портрет громад, тобто його гендерний і віковий склад, логістичні особливості та потреби.

«Насправді це базова річ, від якої ми маємо налаштовувати всі стратегічні рішення. Бо змінюється портрет громади.Якщо в громаді залишаються люди похилого віку і жінки з дітьми, ми маємо розуміти, що всі сервіси мають бути спрямовані на те, щоб якісно забезпечити логістику, освіту, медицину. Розуміючи, на кого вони мають бути налаштовані. І це не про порівняння жінок і чоловіків, а про розуміння, кого ми маємо у громаді,які є сильні сторони, які є пріоритети, аби переналаштувати абсолютно всі процеси – економічні, соціальні, освітні тощо. І це важливо, бо кожного дня людина ухвалює для себе рішення, повертатися чи ні,виїжджати чи залишатися. І відповідно, ця координація ресурсу через прийняття стратегічних рішень є базовою», — голова ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» Юлія Заїка.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button