Суспільство (відео)

Історія про «сплячу красуню» з Ніжина (Відео)

Перемогти себе. Українці, які через тяжкі хвороби не занепали духом, надихають своїм прикладом.

Сьогодні історія про Яну Носову – дівчину, яку благодійники назвали «сплячою красунею». Адже за останні два роки вона чотири рази впадала в кому. Найдовша з них тривала до місяця.

У перерві між реанімаціями Яна вступила до медичного коледжу. Вона мріє стати лікарем.

«Я мрію, що буду дитячим лікарем. І коли я ним стану, то придумаю ліки, які будуть дуже смачні. А уколи – не болючі. Щоб ніхто із дітлахів не плакав, коли до мене приходитиме. А ще я мрію, щоби всі хвороби зникли. І роботи в мене майже не було», – ці рядки 19-річна Яна Носова написала ще у другому класі.

Шкільний твір дівчина зберігає досі, адже мрія не змінилася. Щоправда, з навчанням у Києві, як планувала раніше, поки що не поспішає. Через хворобу, яка щодня нагадує про себе, Яна боїться їхати з рідного Ніжина. Міцно стискає руку мами, яка тижнями чергувала в реанімації в очікуванні, щоб дочка прокинулася.

Мати Яни Валентина Носова згадує: «Встановили цей діагноз – системний червоний вовчак. Таке захворювання, коли організм атакує сам себе. У Яни, на жаль, це центральна нервова система».

Сама дівчина розповідає про один із моментів «пробудження»: «У мене день народження був. І я прокидаюся в реанімації через місяць, по-моєму. Питаю: «Мамо, а чому?»

За останні два роки Яна чотири рази впадала в кому. У перервах між реанімаціями вступила до Ніжинського медичного коледжу. Навчається на фельдшера.

Куратор групи Яни Сергій Лисенко розповідає: «Перший рік навчається. Два рази вже була в лікарні. Вона швидко відпрацьовує всі ці пропуски. Я не вважаю, що вона чимось відрізняється від загальної маси студентів».

Не вирізнятися намагається й сама Яна. Знає, що умови навчання для всіх однакові. І на заняття ходить, попри головний біль і запаморочення. Здебільшого носить сорочки, щоб ніхто не помічав катетера, через який мало не щодня доводиться вводити препарати. Робити це допомагає одногрупниця.

Щомісяця на ліки для Яни необхідно 5 тисяч гривень. А на період загострення сума збільшується мало не вдесятеро. Тоді вже шукати кошти беруться фонди. Волонтери благодійного фонду імені Св. Луки навіть запустили спеціальну акцію «Розбудіть сплячу красуню».

Коли є час і сили, Яна волонтерить у дитячому відділенні лікарні, дає хоч кількагодинний відпочинок рідним хворих діток.

Джерело: 5 канал

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button