Суспільство (відео)

Ковід програмує організм на самознищення: чернігівська ревматолог розповіла про унікальну дію коронавірусу (Відео)

Організм починають атакувати власні антитіла. Саме такі властивості має коронавірусна інфекція, про це, спираючись на дані з останнього конгресу ревматологів України, розповіла чернігівська ревматолог Ольга Олексійченко.

«Вірус стимулює наш імунітет. Неадекватно. Організм реагує гіперреакцією. І цю гіпервідповідь імунну необхідно придушувати»,- Ольга Олексійченко, лікар-ревматолог вищої категорії.

«Майже всі препарати, що використовуються для лікування ковіду, – ревматологічні. Тому що коронавірус діє на ендотеліальні клітини нашого організму, практично так само як аутоімунні захворювання. Звідси й намагання лікувати це захворювання імуносупресивними препаратами»,- Ольга Олексійченко, лікар-ревматолог вищої категорії.

Доводять це насамперед лабораторні дослідження. На практичних випадках ця унікальна властивість коронавірусу ще вивчається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові кількість пацієнтів із важким перебігом COVID-19 не зменшується

«Прямого зв’язку у частоті виникнення системних артритів після ковіду точно не виявлено. Однак під час лабораторних досліджень у пацієнтів, які перенесли ковід, знаходять і аутоімунні антитіла, і антифосфоліпідні антитіла, тобто всі ознаки, що можуть бути в пацієнта з аутоімунними захворюваннями»,- Ольга Олексійченко, лікар-ревматолог вищої категорії.

У постковідний період, тобто через 12 тижнів від початку захворювання, серед наслідків атаки вірусу на суглоби найчастіше зустрічається артралгія – біль у суглобах. Проте є дані, зокрема є такі хворі й у Чернігові, про ще «оригінальніші» наслідки коронавірусу – так звані «ковідні пальці».

«Дуже часто мають таку картину, схожу на обмороження. Спершу це називали як «ковід тоус». А зараз псевдообмороження. І в моїй особистій практиці така пацієнтка була»,- Ольга Олексійченко, лікар-ревматолог вищої категорії.

За словами лікаря, таких пацієнтів необхідно спостерігати для вчасного можливого виявлення аутоімунної патології.

Загалом же, за словами медиків, зараз точно доведено, що для пацієнтів із початковими ревматологічними захворюваннями є більший ризик захворіти на коронавірус із тяжчим перебігом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button