Суспільство (відео)

Іван Андрусяк привіз до Чернігова одну з найкращих книг світу (Відео)

Література – це його робота, покликання і саме життя. Цими вихідними на книжкову толоку до Чернігова завітав один із найвідоміших і найактивніших дитячих письменників сучасності Іван Андрусяк.

Чоловік жартує — писати свої твори почав тоді, коли ще навіть не вмів писати.

«Я народився в Карпатах. Читати навчився дуже рано, років у три. А от писати вже вчили безпосередньо в школі. До школи було йти кілометрів три, отак виходиш з хати, річечку перейшов, трохи селом, а далі вгору і лісом. Ідеш собі, крутиться музика кругом, жива музика природи, і з тої музики слова починають виокремлюватись. А коли вже навчився писати, почав ці слова записувати», — розповідає Іван Андрусяк.

До жанру дитячої літератури Іван Андрусяк звернувся після народження молодшої доньки Стефи. Згодом вона і молодша Ліза стали персонажами його книжок. Нині ж власні діти виросли, тому «під прицілом» автора кожен бешкетник.

«Я волію нічого не вигадувати. Тому що нічого кращого ніж вичудять, витворять самі діти, жоден письменник не придумає. Треба тільки за ними дивитися і балуватися. Я живу в маленькому містечку під Києвом, перший поверх, у мене під вікном постійно збирається дітлашня з усієї околиці, і чого вони тільки там не витворюють – сидиш, слухаєш і готові сюжети».

Численні казки, повісті та дитячі вірші Івана Андрусяка люблять і цитують напам’ять цілими родинами. Й не лише в Україні, адже тексти його творів перекладено англійською, німецькою, польською та вірменською мовами.

«Я все ж таки починав як дорослий поет, і зрозуміло, що дорослий ситач мені аж ніяк не байдужий. Так і має бути, батьки мають читати ті книжки, які читають їхні діти. Інколи я навіть спеціально роблю у своїх книжках якісь штучки, фокуси, які розраховані саме на батьків».

Іван Андрусяк є автором книги, що увійшла в список 200 книг, рекомендованих для читання дітям та підліткам усього світу.

«Є найбільша в світі Мюнхенська дитяча бібліотека. Раз у рік вона складає такий каталог 200 найкращих книжок, які вийшли в світі. Українські книжки туди останнім часом потрапляють регулярно, але більше «малярських». А в сегменті для середнього шкільного віку туди потрапило дві книжки – це мій Бурундук і повість Оксани Лущевської «Вітер з-під сонця»».

Саме цю гумористичну пригодницьку повість для дітей шкільного віку «28 днів із життя Бурундука» Іван Андрусяк презентував чернігівському читачеві.

«Насправді героя цієї книжки звати Іван, прізвище в нього Бондарук. А в класі його прозивають Бурундук. І з ним відбувається ціла купа капосних історій. То він займається всякими хімічними експериментами, золото переплавляє з однокласними. В результаті написання цієї історії постраждала сережка моєї дружини. А то навіть займається шпигунством. І знаєте за ким він шпигує? А той об’єкт – дівчинка, яка йому дуже подобається».

Також автор відзначає, що сучасні діти, попри поширений стереотип, читати люблять, головне – аби вони мали що читати.

«Цей вік так званий середній шкільний – коли багато дітей перестають любити читати. Чому? Не лише тому, що їм перебивають гаджети, а й тому що зараз немає книжок, в героях яких вони б впізнавали себе. От ми й придумали таку серію «Книжка про мене», де сучасні українські діти впізнають себе».

Журналіст Альона Макаренко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button