Суспільство (відео)

Кіптівській ОТГ віддали право розпоряджатися землями громади (Відео)

— Підписи двох людей – очільника Кіптівської громади Володимира Кучми та керівника американського проекту «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Патріка Рейдера – можуть змінити життя всіх створених в Україні ОТГ. Із Кіптів розпочинається пілотний земельний проект, мета якого – навчити сільські території заробляти на землі, — Яна Титенок, журналіст.

Із хлібом і сіллю зустрічають у Кіптівській громаді тих, хто пролобіював пілотний проект саме в цій ОТГ – народного депутата України Валерія Давиденка та керівника проекту Патріка Рейдера. Американець, спробувавши кіптівського короваю, зізнається, що давно закоханий у цю громаду: часто їздить до Чернігова до тещі та бачить, як стрімко розвивається Кіптівська ОТГ.

— Одна з причин, чому ми тут – ця громада показала багато результатів і є перспективною. У результаті проекту жителі дізнаються, якою землею володіє громада. Ми залучимо кращих експертів, які допоможуть громаді розробити проектну документацію ринку землі. Це дасть змогу в перспективі говорити про конкретні інвестиційні проекти на території Кіптівської ОТГ, — Патрік Рейдер, директор проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку».

За словами Патріка Рейдера, через фінансові обмеження американського проекту, він не поширюється на всі 413 українських ОТГ. Кіптівська – єдина, що розпочне земельну децентралізацію. Проект дасть їй змогу на власний розсуд розпоряджатися своїми землями, лісами, водоймами та заробляти на цьому кошти.

— Це все робиться задля залучення інвестицій. Не будемо залучати інвестиції, не будемо підтягувати бізнес на цю територію, то й перспектива в таких громадах невелика, бо основу економічного зростання громад формують надходження до бюджету, — Володимир Кучма, голова Кіптівської об’єднаної територіальної громади.

Володимир Кучма та Патрік Рейдер закріпили співпрацю підписами на протоколі.

Від сьогодні спеціалісти проекту допоможуть Кіптівській громаді створити електронне управління землями: громада отримає інформацію щодо кількості та якості земельних ресурсів, план раціонального використання, а також інформацію про підвищення ефективності користування своєю землею. Нині зробити це кожній сільській території не дозволяє українське законодавство. Ще до цього часу не прийнято законопроект, що дає право громадам розпоряджатися своїми ресурсами.

— На мій погляд, він мав бути проголосований ще минулого року, я хочу, щоб він був проголосований,  він дуже здоровий, там 800 поправок, але він врегульовує дуже багато питань, землею розпоряджається громада, контроль – за державою. Ми таким шляхом повинні іти, — Валерій Давиденко, народний депутат України.

Нині Кіпті підуть попереду законодавства, а в перспективі ділитимуться досвідом з іншими українськими ОТГ. Таке завдання громаді поставили керівники американського проекту. На згадку про цю історичну подію учасники зустрічі висадили в Кіптях алею дерев.

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button