Суспільство (відео)

«Клуб амбасадорів української»: у Чернігові мріють про повний перехід на українську (Відео)

Аби українці пишалися своїм корінням і говорили рідною мовою – це мрія чернігівки Юліани Шалетіни – Довгач, яка заснувала мовний проєкт «Клуб амбасадорів української». За пів року свого існування він об’єднав чимало містян і навіть відомих українських зірок. Це не прості уроки української з граматикою, а цікаві зустрічі з поєднанням різноманітних культурних, історичних і національних аспектів.

«Цей клуб – про пізнання себе, про те, хто ти є. Ми буквально відводимо 10 відсотків на ньому саме на мову. Тобто ми вивчаємо, наприклад, якесь нове слово, або правильний наголос, який здається незвичайним. Але це дуже маленька частка.

Ми вирішили, що українці, чернігівці… ми хочемо дати таку інформацію, якою вони пишалися б. А саме тим, ким вони є, щоб вони казали: «Вау, Україна – це круто». Тобто ми запрошуємо митців, які розказують незвичайні факти про Чернігівщину, про Україну, про людей, які тут творили та працювали. Про те, що Малевич, Куїнджі, Айвазовський – усі вони українці, і вони цього ніколи не цуралися, а навіть навпаки. Просто їхні біографії переписали і в автобіографії залишили лише рядок – народився в Україні», — журналістка, засновниця «Клубу амбасадорів української» Юліана Шалетіна – Довгач.

Перехід на українську без примусу – це головне правило клубу. 

«Щоб люди почали пишатися тим, що вони українці. А перехід на українську – це буде наступний крок, бо я особисто не люблю жодного примусу. Я не вірю в те, що якщо всім сказати, що от ти маєш говорити українською, то це спрацює. Бо ніхто не любить, коли йому вказують, що робити. Ми хочемо, аби люди самі захотіли перейти на українську, бо мають на це вагомі причини», — журналістка, засновниця «Клубу амбасадорів української» Юліана Шалетіна – Довгач.

Також до клубу запрошують і сімейні пари, які вже перейшли на українську мову.

«Вони розповідають про свій досвід, які труднощі їх спіткали при цьому. Можливо, якісь кумедні ситуації. Тому що і в мене їх було купа. І люди приходять, діляться, навіть помічала, що деякі гості занотовують собі лайфхаки до записника і потім втілюють це у життя», — журналістка, засновниця «Клубу амбасадорів української» Юліана Шалетіна – Довгач.

А ще на зустрічах завжди присутній психолог, який розповідає про психологічні блоки та бар’єри у спілкуванні та переході на українську. Причини цього різні, це і несприйняття своєї вимови, і страх помилитися, і багато іншого.

«Психолог із цим усім працює, і вони більше себе починають розуміти. І ще я завжди кажу: шлях до хорошої української лежить через погану українську. Інакше в мові бути не може, ви не можете прокинутися і заговорити класно іспанською, італійською», — », — журналістка, засновниця «Клубу амбасадорів української» Юліана Шалетіна – Довгач.

Зазвичай до клубу приходять 25-30 гостей, які після зустрічі стають маленькими амбасадорами.

«Тобто цим клубом ми нібито створюємо таку своєрідну інформаційну бульбашку . Кожен сюди приходить, заряджається позитивною енергією, дізнається цікаві факти про свою мову, про свою історію. Починає пишатися своїм корінням, виходить звідси – приходить у свою родину чи в коло друзів і починає все це нести. І я так собі мрію, що за рік, за два наш Чернігів у такому темпі зможе перейти на українську повністю», — журналістка, засновниця «Клубу амбасадорів української» Юліана Шалетіна – Довгач.

Стежити за діяльністю, а також за анонсами заходів можна на інстаграм-сторінці клубу.

«Ми зустрічаємося щонеділі, це формат клубу, коли є спікери, і переважно тут люди приходять і слухають.

Ще ми зустрічаємося щопонеділка, це для тих, хто хоче більше практикуватися, хоче зануритися в мовне середовище, ми граємо в різні ігри українські», — журналістка, засновниця «Клубу амбасадорів української» Юліана Шалетіна – Довгач.

А ще найближчим часом на базі клубу у форматі онлайн будуть проведені кілька прямих ефірів із цікавими спікерами, які виїхали за кордон і зараз також намагаються перейти на рідну мову, але без українського середовища навколо.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button