Суспільство (відео)

Коло життя. Михайло Коцюбинський: чернігівці поринають і вивчають культурне надбання (Відео)

Чернігівців і гостей міста продовжують знайомити з відомими українськими діячами та надбаннями нашої культури. Зокрема, цей тиждень присвячений творчості Михайла Коцюбинського та його відомій повісті «Тіні забутих предків».

«Це вже наша друга ініціатива, коли за день «Академії української музики» ми організовуємо просвітницький захід у контексті тієї музики, що буде розкриватися на самому концерті, або ж, іншими словами, суботньому вечері. Власне, назва «суботній вечір» також походить від Коцюбинських. Це історії музикування безпосередньо в цьому будиночку, в якому ми перебуваємо», — Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Тож перша тематична зустріч відбувалася за чашечкою ароматного чаю в музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського, де всі гості пригадали цікаві моменти життя величного письменника та історію створення повісті «Тіні забутих предків». А також провели паралелі з екранізацією однойменного твору Київської кіностудії Олександра Довженка.

«Дуже символічно, що ми зібралися поговорити саме в тій кімнаті, де Коцюбинський і написав цей твір. Це його робочий кабінет, так, він дещо видозмінений у зв’язку з воєнними подіями, але ми перетворили його на своєрідний мистецький простір, у якому проводимо такі музейні зустрічі, й одна з них якраз відбувається сьогодні. Ми всі прекрасно знаємо, що і Михайло-Коцюбинський, і ті, хто читав цей твір ще за його життя, ним дуже захоплювалися. І всіх вражало те, що Коцюбинський сам родом із Поділля, жив у Чернігові, а так зумів передати філософію, містику та магію вірувань Гуцульщини», — Наталія Коцюбинська, заступниця директора Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М. Коцюбинського.

Дещо пізніше всі охочі могли долучитися до перегляду самої екранізації в Туристично-інформаційному центрі. А далі «Коло життя» продовжиться вже в суботній зустрічі на «Академії української музики» 18 лютого, де композиції Мирослава Скорика зазвучать у виконанні духового оркестру військово-музичного центру Сухопутних військ ЗСУ.

«З огляду на те, що на нашому концерті виступатиме військовий духовий оркестр і Михайло Коцюбинський – це одне ціле, про яке варто говорити серед жителів нашого міста та популяризувати розуміння цінності нашого життя. «Тіні забутих предків» – твір, який є однозначно брендом пана Михайла. І твір, над яким працював український композитор, ми багато чули вже творів Скорика, але це не лише мелодія. Скорик – це багато карпатських мелодій, які були написані безпосередньо до «Тіней» і це ще один бренд, який ми маємо знати», — Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Вхід на захід можливий за попередньою реєстрацією та донатом, усю інформацію можна знайти на фейсбук-сторінці «Академії української музики».

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button