Суспільство (відео)

Корупція, ремонт доріг і нестача водіїв: головне з наради ЧМР (Відео)

Із критики корупційних схем розпочалася щотижнева нарада в Чернігівській міській раді. Минулого тижня значного розголосу набула справа затримання колишнього очільника ВЛК Чернігівщини. Нагадаємо, тоді співробітники СБУ вилучили приблизно 1 млн доларів і 22 тисячі євро.

«Це не просто так людина зберігала вдома мільйон доларів. Це, очевидно, схема. Схема. І це розуміючи, скажемо так, те, що відбувалося, відбувається зараз із мобілізацією і з тими, хто намагається її уникнути. Це каса не за довгий період. Можливо, тиждень, трішки більше. І очевидно, її просто не встигли передати кудись далі. То це, очевидно, може працювати по всій країні. А уявіть тоді масштаб. Якщо в Чернігівській області тримає мільйон доларів просто десь під столом, то що тоді по всій Україні? І як закон про мобілізацію, який зараз на розгляді. І ті цифри, які ми чуємо. То як їх виконали, якщо просто за кошти можна цього уникнути. Одного піймали, треба йти далі», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Проте за останніми новинами можемо простежити, що корупція наявна не лише під час відхилення від мобілізації. Підтвердженням цього є, наприклад, оголошення підозри директору комунального підприємства «Паркування та ринок» ЧМР, який завдав шкоди міській громаді на 2,5 млн грн.

«Крім зброї, нам потрібно подолати корупцію ще», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Невирішеною проблемою наразі залишається відсутність потрібної кількості водіїв громадського транспорту.

«Тролейбуси – це основний напрям діяльності підприємства. І там загроза значно більша, аніж по водіях автобусів. Для тролейбусів у мене зараз 24 вакансії, а конче необхідно десь 10 водіїв. У нас багато перепрацювань. За норми 170 годин у середньому 210-220 годин на місяць. Поки воєнний стан, ми не порушуємо законодавства, але в нормальних умовах так працювати не можна», — Руслан Ємець, начальник КП «Чернігівське тролейбусне управління» ЧМР

Основною причиною цього є мобілізація водіїв.

«Ми працюємо не як приватні перевізники, ми відкрито, ми працюємо з ТЦК. Всі дані військовозобов’язаних є в ТЦК. І звісно, люди, які мають якісь проблеми з документами, яким треба проходити комісію та ставати на облік, вони, звісно, відмовляються одразу», — Руслан Ємець, начальник КП «Чернігівське тролейбусне управління» ЧМР

Критично важливим для міста є ремонт доріг. Проте на нього немає коштів у бюджеті.

«Майже половина коштів, що закладені в бюджеті на ремонт доріг, майже половина – це тільки ямковий ремонт, струменевий ремонт, люки та грейдерування – 60 млн. Ми бачимо можливість додати зараз 50-53 млн грн на цей напрям. Але це буде все одно 170 млн за тієї потреби, що в нас є от зараз тут, 300 млн щонайменше. Але це навіть не все, далеко не все», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Однією з важливих дорожніх ділянок є вулиця Івана Мазепи, оскільки у зв’язку із закриттям мосту через Десну весь транспорт у напрямку Києва проїжджає нею.

«Він тільки в цьому напрямку буде рухатися, і треба робити цю дорогу, так. Але треба робити так, щоб повністю її не закрити. Капітальний ми теж там не зробимо. Бо нема грошей на це. Там треба робити тротуар по бордюру, тому що там вода стоятиме після ремонту. І ремонт дороги. За цінами минулого року потрібні 53 млн грн. Якщо ціни не змінилися, то ми знайдемо ці 53 млн і зробимо Мазепи», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Проте попри корупційні схеми та погані новини, є й позитивні: Королівство Бельгії долучиться до відновлення Чернігівщини.

«Перше місто, в якому почали працювати, – це Чернігів. Два дні з трьох, які вони в Україні, вони працювали з нашим містом. 150 тис. євро за чотири роки вони планують спрямувати на проєкти відбудови в Україні. Акцент на заклади освіти, заклади охорони здоров’я. І ми пропонуємо додати до цього реабілітацію», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button