Суспільство (відео)

Козацькі розваги не втрачають популярності: у Батурині відродили козацьке свято (Відео)

Бандуристи, справжні козаки та козачки, почесні делегації з усіх куточків Чернігівщини, народні депутати України – на території батуринської Цитаделі наче справжня облога фортеці, утім, у руках гостей не зброя, а квіти. Так батуряни вшановують славних козаків і місцевих жителів, які загинули у 1708 році внаслідок каральних дій московських військ.

«У Батурині була велика битва при Івані Мазепи, на жаль, знайшлись ті, хто зрадив, показав підземний хід до Батурина і Батурин упав козаки на смерть стояли, багато їх загинули, чевертували, по селу тягали. Весь час і зараз ми їх шануємо», — козак Батуринського полку Іван Гончаров.

На честь відважних батуринських козаків у громаді відродили козацьке свято, яке останні кілька років через війну на сході не проводили. Померлих у війні минулих століть, а також загиблих борців за свободу і незалежність нашої держави пом’янули в головному гетьманському храмі – церкві Вознесіння Господнього, в якій знаходяться останки героїв Батуринської битви, а також біля пам’ятного знаку жертвам Батуринської трагедії.

«Історія Батурина дає нам можливість зрозуміти, дивлячись, як ми живемо з нашим східним братом, до чого це призводить, і те, чого прагнуть покоління козаків. Це свято – повернення в історію, це свято дає нам надію, що в майбутньому те, що робили наші діди-прадіди, ми його втілимо в життя і будемо жити в незалежній України», — народний депутат України Валерій Давиденко.

Головні події батуринського козацького свята тривали на території Співочого поля. Під співи і танці фольклорних колективів, майстри народних ремесел чаклували над своїми виробами і демонстрували давні козацькі ремесла – ліпили горщики, плели тини, кували залізо. Усі охочі могли спробувати себе в ролі козака.

Підкорює залізо коваль обласного Центру народних ремесел Валерій Дикаренко на звичайній пересувній кузні. Каже, їй уже понад 1 300 років, щоправда, майстер працює на макеті. Гнути залізо, каже, можуть ті, хто має до цього хист. Відчути любов до ковальської справи вдалося й знімальній групі ЧЕline. Підкова на щастя – в наших руках.

«Підкова символізує щастя, добробут у домі, щоб чаша була повна, треба ріжками догори, щоб чаша добробутом наповнювалася, розумієте», — коваль Валерій Дикаренко.

Своїми виробами на козацькому святі здивувала і майстриня зі столиці Леся Колосенко. Свою творчість вона називає священнодійством, а кожен експонат – невипадковим на цій землі. Леся Колосенко, відчуваючи вібрації землі, створює незвичайні і величні скульптури з трав, які жінка ретельно підбирає для кожного експонату.

«Я не візьму будь-яку травичку, я не йду і не кошу, злакові я вирощую і сію сама, гречку, просо. Я дуже люблю використовувати дикі трави, які були першопочатком культурних рослин», — автор скульптур Леся Колосенко.

Козацьке свято у Батурині тривало аж до ночі. Зі сцени батурян розважав популярний український гурт «Козак систем», на Співочому полі кипіли казани з кулешами, лилася ріками медовуха. Смачним презентом від народного депутата Валерія Давиденка був смажений кабан, якого батуряни розібрали за лічені хвилини.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button