Суспільство (відео)

КПП, пошук житла та дискримінація: чернігівці блукали стежками внутрішніх переселенців (Відео)

80 реальних історій внутрішніх переселенців об’єднали в одній соціальній грі-бродилці. Їх розповідали люди, які особисто пережили всі труднощі та були вимушені покинути свої домівки.

«Збиралися анкети, також проводилися фокус-групи з внутрішньо переміщеними особами і не тільки. Ця гра спершу була презентована на цих фокус-групах, далі вже дороблялася так, щоб ці історії стосувались саме внутрішньо переміщених осіб», — Анна Ніколенко-Баєва, радниця з розвитку соціальної згуртованості в Чернігівській області, програма «Радник».

Чернігівці змогли ознайомитися з грою «Переселенська блуканина» в Обласному молодіжному центрі, де й відбулася її презентація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: «Стейк». Переселенці з Донеччини створюють пісні про чернігівську глибинку

«Дізнався з інтернету, мої друзі просто тегнули мене і я вирішив прочитати опис івенту. Було написано, що це гра, я подивився, про що вона, яка вона на вигляд, цікаво просто, тому й прийшов. Цікаво, як ця гра розгортається, якийсь вихід для них є чи немає», — Кирило, учасник гри «Переселенська блуканина».

«Мені цікаво саме сюди прийти, бо це така тема не дуже для гри, але мені цікаво, як розробники змогли це програти, щоб це не було депресивно, як це було в стилі гри, тому такий підхід мене і зацікавив», — Дар’я, учасниця гри «Переселенська блуканина».

«Я працюю в центрі соціальних служб для дітей, сімей і молоді, ми працюємо з внутрішньо переміщеними, тому й зацікавилась. Цікаво буде кожному знати, де які перешкоди, як їх долати, куди звертатися, що робити, як допомогти одне одному», — Ольга Петрівна, учасниця гри «Переселенська блуканина».

Гра розрахована на п’ятьох учасників, які кидають кубик і покроково йдуть до життя на мирній Україні. Основна мета – не повернутися знову на окуповану територію. Бродилка починається з того, що мала Батьківщина переселенців окупована, там тривають бої, і треба якось рятувати свою родину. Тому переселенці починають свій шлях на мирну територію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині побільшало переселенців: мігранти тікають із Західної України, вибираючи Київ і схід

«Зі сходу України або з окупованого Криму. Тут є багато ситуацій. Від того, як проходити пропускні пункти, як отримувати соціальні виплати, де знайти житло, які є проблеми з дискримінацією», — Анна Ніколенко-Баєва, радниця з розвитку соціальної згуртованості в Чернігівській області, програма «Радник».

Гра створена для підлітків і старших людей. Таким чином розробники намагаються донести до жителів України, що переселенці є такими ж громадянами, як і всі інші.

«Вона була створена БФ «Stabilization Support Services» для обізнаності населення України з проблемами внутрішньо переміщених осіб. Сьогодні в нас зареєстровано понад 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб, які постають перед різними проблемами», —  Анна Ніколенко-Баєва, радниця з розвитку соціальної згуртованості в Чернігівській області, програма «Радник».

Після презентації кілька комплектів гри залишили в Обласному молодіжному центрі, аби кожен охочий зміг долучитися до неї та відчути на собі складнощі шляху переселенця.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Роман Лазун

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button