ВійнаСуспільство (відео)

Крематорію не було, але вкрали на 10 мільйонів: крохмальний завод підраховує збитки (Відео)

Компанія «Левона», розташована в селищі Седнів, до війни виробляла 20 тонн модифікованого крохмалю. Крім нього, підприємство виготовляє картопляне та горохове пюре. Поряд на прилеглих землях вирощує картоплю, бобові, олійні, що переробляються на заводі. Таким чином створено замкнений цикл виробництва «поле – завод». Та з перших днів окупації Седнева російські війська влаштували на підприємстві свій госпіталь.

«Окупанти сюди нагрянули 25 лютого, вигнали нашу охорону. Розмістилися тут в офісному приміщенні, зробили тут лазарет. Тут техніку розміщали, снайпери сиділи на найвищій точці. І тут позривали всі двері, покрали всю електроніку, склади пограбували. Потім забрали техніку, два телескопічні навантажувачі, вартістю приблизно 5 мільйонів гривень, 2 дизельні кари, 3 причепи. А загалом збитки становили понад 10 мільйонів»,- Василь Левицький, директор ТОВ «Левона».

Серед місцевих жителів і на сайтах новин поширювалися чутки, начебто на самому заводі окупанти спалюють тіла загиблих. Утім, керівник і працівники запевняють: це не більше як вигадки.

«Чутки такі ходили, що там у нас є на сушці дров’яний котел, що там спалювали людей. Ну, це треба бути зовсім недалеким. Ви ж розумієте, людина складається з білків, то під час горіння виділяється дуже сильний запах, який чули б по всьому Седневу»,- Василь Левицький, директор ТОВ «Левона».

«БМП, танки, «КАМАЗи», «КРАЗи», ось таке… Ну, крематорію точно не було. Я в цьому впевнений на 100 відсотків, бо я тут кожного дня був. То наша заправка горіла, а не крематорій»,- Павло, працівник підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Отвір у грудях розміром із долоню». Очевидці розповіли, як окупанти під Черніговом розстріляли трьох підлітків із гармати та кулеметів (Відео)

А от те, що крали нижню білизну, – це, кажуть, правда. Із роздягалень підприємства вони винесли все.

«Ну, штанів немає в багатьох, взуття та шкарпетки позабирали. Ну, напевно, людям там нічого вдягнути»,- Світлана, працівниця підприємства.

Іншою бідою стало мародерство місцевих.

«Біда в тому, що крали не тільки ті, а й наші. І це найбільше засмучує. От у нас вкрадено 78 тонн добрив. 57 рідких добрив марки КАС і 21 тонна карбоміду.

Це так тяжко працювати, коли ти відчуваєш, що тут є люди, які тримають камінь за пазухою»,- Світлана, працівниця підприємства.

Із 13 квітня підприємство відновило виробництво, але ще й досі не може підрахувати всі збитки.

«За рахунок того, що не працювала вентиляція, картопля втратила свої властивості. То ж нам довелося її переробляти на крохмаль. Це знову збитки, на додачу до тих 10 мільйонів ще додалося, мабуть, 5»,- Василь Левицький, директор ТОВ «Левона».

У зв’язку з високою ціною на пальне та добрива, цього року підприємство планує дещо змінити вектор виробництва.

«Ми цього року відмовилися садити картоплю, хоча маємо для її вирощування всю техніку. Картопля переходить у розряд збиткових культур.

Якщо торік собівартість картоплі становила 4,50 грн, то цього року, якби ми вирощували, менше як 6-7 грн не була б.

Тому ми переорієнтувались більше на соняшник, ріпак посіяли. Плануємо встановити лінію з виробництва соняшникової та ріпакової олії.

І в перспективі на другому етапі плануємо виробляти з рослинної олії біодизель»,- Василь Левицький, директор ТОВ «Левона».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button